İKNA ETMEDE PÜF NOKTALAR

Alihan KOŞMAZ 6.2k Görüntüleme
4 Dk Okuma

     Birilerini ikna etmek hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. İkna etmeyi, bir kişinin istediğimiz herhangi bir düşünceye veya eyleme katılmasını sağlamak olarak açıklayabiliriz. Ancak daha basit anlamıyla ‘’ kandırmak ‘’ ya da ‘’ İnandırmak ‘’ olarak da tanımlayabiliriz. Kelime anlamlarına bakılacak olursa birilerini herhangi bir şeye ikna etmek çok kolay gibi görülebilir ama karşınızda kurnaz ve vücut dilini iyi okuyan birileri varsa bu olay hiçte göründüğü  kadar kolay değildir.

      Şimdi, birilerini ikna ederken dikkat etmemiz gereken püf noktaları üzerinde kısaca yorum yapalım.

      Başlangıç olarak ‘’ Taklitçi ’’ olun. Çünkü taklit yapmak karşınızdaki kişiyi ikna etmenin en kestirme yoludur.  Eğer bunda aşırıya kaçacak olursanız karşınızdaki insanı sinirlendirebilir onu kendi istediğinize inandırmaktan iyice uzaklaştırabilirsiniz. Püf nokta; taklit yapın ama aşırıya kaçmayın.

      İkna edilecek kişiyi sinirlendirmekte bu konuda önemli bir noktadır. Sinirli insanların sağlıklı düşünemeyeceği gerçeğini ele alırsak bu yöntemi kullanarak onların düşünme yetisini kısa süreliğine ortadan kaldırıp anlattığınız şeylere inanmalarını sağlayabilirsiniz.

      Daha sonra ‘’ Bezdirin ’’. Evde küçük bir aile bireyi varsa ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Çünkü küçük çocuklar durmadan soru sorar ve hiç susmadan konuşabilirler. Bizde eninde sonunda dayanamayıp söylediklerini yerine getiririz, bir nevi bizi bıktırırlar.  Eğer ikna edeceğiniz bir kimsenin karşısında durmadan konuşup aynı şeyleri tekrarlarsak belirli bir süre sonra bizden bıkacak ve ikna olma yoluna kayacaktır. Tabii bu durum samimiyet derecesine göre farklı sonuçlar da doğurabilir.

      Durmadan konuşup kişinin sinir sistemini çökerttiniz mi?  O zaman şimdi yapacağınız şey çok basit.  Artık kişi bezmiş ve ne derseniz yapmaya hazırdır. Bundan iyi zayıf an olamaz. Yaptırmak istediğiniz şeyi son kez söyleyin ve onayı alın.

      Tabi bunlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Eğer yukarıda bahsettiğimiz yöntemler işe yaramadıysa, ikna edeceğiniz kişiye olayın veya düşüncenin olumlu ve olumsuz yönlerini anlatın. Burada dikkat edeceğiniz nokta; olumsuz yönleri uzatın, olumlu yönleri ise kısa tutun. Çünkü siz olumsuz yönlerden bahsederken karşınızdaki kişi bunun tam aksine olumlu yönlerden bahsedecek ve sizin fikrinizin ona göre yanlış olduğunu ispatlamaya çalışacaktır. Bu yüzden olumlu yerleri kısa tutmalısınız ki olumsuz yönlerle kişinin aklını karıştırıp size inanmasını sağlamalısınız.

      Kişileri ikna ederken cinsiyet farkı da göz önünde bulundurulacak önemli bir etkendir. Örneğin erkekler yüz yüze geç ikna olurken kadınlar tam tersine daha çabuk ikna olur. Bu yüzden erkekleri ikna ederken e-mail, mesaj veya telefon kullanarak şansınızı arttırabilir, kadınlarda ise yüz yüze konuşarak onları ikna etmeye çalışabilirsiniz.

      Bir diğer ikna etme yöntemi de kişiyi korkutmaktır. Mesela uyuşturucu madde bağımlıların, bağımlı oldukları maddeleri almadıkları zamanki ruh halleri ve yaptıkları davranışlar kısa bir film tarzında izleyenlere sunulursa bu onlarda bir korku hissine neden olabilir. Böylece insanları uyuşturucu maddelerin zararları konusunda ikna etmiş olabilirsiniz.

      Son olarak ikna edeceğiniz kişilerle konuşurken, onlara karşı ama, yani, sanırım gibi belirsizlik içeren sözcükler yerine kesinlik belirten cümleler kurun. Bunu yaparken de karşınızdaki kişilere sizin ne söyleyeceğinizi düşündürme fırsatı bırakmayın.

      Bu yöntemleri kullandığınız taktirde karşınızdaki kişiyi çok rahat etkileyebilir ve istediğiniz bir şeye ikna edebilirsiniz.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • Bunun öğrenilebilen değil, doğuştan gelen bir yeti olduğuna inanıyorum, ancak burada yazan bilgilerle falan geliştirilebilir o kadar. Çünkü kimseyi hiçbir konuda ikna edemem, hep içimde ikna etmeye çalışmanın ayıp ve bencilce olduğuna dair, karşımdakinin özgür iradesine hakimiyet kurmaya çalıştığıma dair bir his vardır.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version