Gelişimin bir basamağından birisi fiziksel gelişimdir. Fiziksel gelişim bireyin vücudunun gelişimini ifade eder. Yani boy ve kilo artışıdır. Fiziksel gelişimi 5 döneme ayırarak inceleyelim.
Fiziksel gelişim dönemleri:
- Doğum Öncesi Dönem: Bu dönem fiziksel gelişimin hızının en yüksek olduğu dönemdir. Bir insan birey olma yolunda en güçlü adımları doğum öncesi dönemde atar. Doğum öncesi dönemde anne karnındaki bebek haftalara göre farklı isimler alır. İlk zigot ( 0 – 2 hafta ) ismini alır, daha sonra embriyo ( 3 – 8 hafta ) olur ve en sonunda fetüs ( 9 ve daha sonraki haftalar ) olur.
- Bebeklik Dönemi ( 0 – 2 ): Bebeklik dönemi doğumdan itibaren 2 yaşa kadar olan dönemdir. Bebeklik döneminde fiziksel değişim ilk 6 ayda oldukça yüksektir ve daha sonraki dönemlerde bu değişim azalır. Hatta 6 aylık olan bir bebek doğduğu kilonun iki katına çıkar.
- Okul Öncesi Dönem ( 3 – 6 ): Bu dönemde fiziksel gelişim hızı azdır. Birey kendi şeklini almıştır ve birçok özelliği gelişmiştir. Mesela koşmayı, zıplamayı, vs. öğrenmiştir.
- Okul Dönemi ( 6 – 12 ): Okul döneminde bireyin fiziksel gelişimi çok çok yavaşlar. Bu döneme bir nevi durgunluk dönemi denilir.
- Ergenlik ( 12 – 18 ): Ergenlik dönemi doğumdan itibaren bebeklik dönemi sonrasında fiziksel gelişimin hızının en yüksek olduğu ikinci dönemdir. Ergenlik döneminde birey yetişkinlik şeklini alır, yani vücudu esas şeklini almış olur.