İnsanlar günlük yaşantılarında, iş ortamında ve sosyal arkadaş çevrelerinde her zaman bir iletişim içindedir. Ancak bu ikili ya da toplu iletişimler her zaman istenildiği gibi gitmez ve bazı sıkıntılara yol açar. Bu sıkıntıları yenmek ve çevremizdeki insanlarla etkili bir iletişim kurmak istiyorsak bazı kuralları hayatımıza iyi bir şekilde lanse etmeli ve bu kuralları davranış haline getirmeye özen göstermeliyiz.
İş hayatımızda ya da okulda kişilerle iletişim kurarken, onlarla çok konuşmak iletişimimizin iyi olduğu anlamına gelmez. Bazen konuştuğumuz şeylerle insanları sıkabilir ve kendimizden uzaklaştırabiliriz. Bu gibi durumlara düşmemek için aşağıdaki ilkeleri benimsememiz gerekecektir.
İyi bir iletişimin temelinde yatan asıl ana husus pozitif olmak ve olaylara iyi tarafından bakabilmek yani optimis düşünce yapısına sahip olmaktır. Bunları kendimize davranış olarak benimsedikten sonra vücut dilimizi de kontrol altında tutmamız gerekecektir. İyi bir iletişim %60 beden dili, %30 ses tonu ve %10 da konuştuklarımızdan meydana gelir. Bu yüzden beden dili iyi bir etkileşim için temel alınabilir.
Beden dilini etkili kullanmanın da bazı püf noktaları vardır. Bunlar;
- Karşımızdaki kişi ile iletişim halindeyken canlı olmaya dikkat etmeli ve elimizden geldiğince tebessüm etmeliyiz.
- İnsanlarla konuşurken onların yüzüne bakmalı, asla gözlerimizi onlardan kaçırmamalıyız.
- Jest ve mimiklerimize dikkat etmeliyiz. Anlattığımız şey ile jestlerimiz (el, kol vs. kullanımı) birbirini teyit etmelidir. Ellerin kavuşturulması, kolların bağlanması ya da ellerin omuz hizasında olmamasına özen göstermeliyiz. Aşırıya kaçmadan jest ve mimikleri uygun şartlarda kullanmaya özen göstermeliyiz.
- Etkili bir iletişim için karşınızdaki kişiyi dinlediğinizi gösterin. Bunu da konuşma sırasında ara sıra başınızı aşağı yukarı sallayarak yapabilirsiniz.
- Eğer kalabalık bir arkadaş grubu ile beraber bir etkileşim halindeyseniz herkes ile göz teması kurmaya özen gösterin. Yalnızca bir kişiye odaklanmaktan sakının.
- İletişim halinde olduğunuz kişilerle temas kurmaya dikkat edin. Sizden yaşça küçük ya da konum bakımından altınızda olan birileri ile iletişim halinde iken onlarla temas halinde olun. Söylediklerinden sonra omzuna dokunmak, tokalaşmak, başını okşamak gibi davranışlar iletişimi daha etkili bir hale getirecektir.
- Son olarak olması gerekenden çok konuşmamaya özen gösterin.
Hah işte, şu son maddeyi öğrenmesi gereken çok insan var çevremde, özellikle de annem. Sanırım bu makaleyi alıp buzdolabının üstüne asıcam:)