EN KÖTÜ KARAR KARARSIZLIKTIR

Gündem Türkiye 5k Görüntüleme
4 Dk Okuma

Hayatımızın her döneminde mutlaka kararsız kaldığımız anlar olabilir. İnsanlar bazen iki şeyden birini seçmek zorunda kaldıklarında afallayabilirler. Bu gayet normal bir durumdur ancak tüm hayatınız boyunca en ufak şeylerde bile kararsız kalıyorsanız, kendinize müdahale etme vaktiniz gelmiş demektir. Kararsızlığın birçok nedeni olabilir. Hiçbir nedeni olmayadabilir. Yani kararsız bir yapınızın olması, karakterinizden ileri geliyor olabilir. Ancak biz yine de kararsızlığın nedenlerinden bahsetmek istiyoruz. Kararsızlığın belli başlı nedenleri şunlardır. 

  • Düşük benlik algısı
  • Kendine güven yoksunluğu
  • Kaybetme korkusu
  • Hata yapma korkusu
  • Yanlış öğrenme (kararsız anne babadan kaynaklı davranış geliştirme)
  • Hayır diyememe
  • Mahalle baskısı

 

     Bu nedenleri çoğaltmak mümkün! Kararsızlık beraberinde plansızlığı ve amaçsızlığı da getirecektir. Plansız ve amaçsız bir hayat ise yönünü bilmeyen kuşun uçmasına benzer, nereye gitmeniz gerektiğini bilmeden uçar durursunuz ve çok yorulursunuz. O nedenle “en kötü karar kararsızlıktan iyidir”. Başkalarının ne dediğini dinleyin hesabınızı kitabını mutlaka yapın, başkalarının fikirlerini önemseyin. Ancak son karar her zaman size ait olsun. Yanlış yapmak insanlara özgü bir durumdur. Hayatında hiç pişman olmayan bir tek insan bulamazsınız. Ancak pişmanlıklarımız da hayat tecrübemizin en kritik yanlarını oluşturur. Karar verip yanlış olanı seçseniz bile o karar sizin kararınızdır. Başkaları tarafından alınan bir karar değildir. Şöyle düşünün başkasının sizin adınıza karar vermesine izin vererek yanlış bir karar varmak mı daha üzücü yoksa kendi kendinize yanlış bir karar varmak mı? Elbette başkasının kararlarını uygulayarak yanlış tarafı seçerseniz daha çok üzülürsünüz. O nedenle sonucu ne olursa olsun kararınızı kendiniz verin. Eğer hata yaparsanız hatanızı kabul etmeyi bilin. Çünkü hataları kabul etmek çok büyük bir erdemdir.


     Kararsızlıktan kurtulmak için internet sitelerinde kişisel gelişim kitaplarında bir sürü şeyler yazılır çizilir. Ona danışın,  buna danışın, kararlı insanları gözleyin gibi… bunların hepsini geçiniz. Bakmayla öğrenilse, kediler kasap olurdu! Bu sorunu tek başına yenmek zorundasınız. Peki bir yol haritası çıkaralım kararsızlığı nasıl yeneceğimizi öğrenmeye çalışalım.

 

     Öncelikle eğer kararsız bir insansak, bu durumu kabul etmeliyiz. Kararsız olduğunu kabul etmeyen insanlar kararsız yaşamaya mahkûmdurlar. Kararsız olduğunuzu kabul ediyorsanız, karasızlığınızın nedenlerini araştırmak ile işe başlayabilirsiniz. Bir örnek durumdan yola çıkalım. Üniversiteyi kazanma aşamasındasınız. Ancak herkes bir şey söylüyor. Siz ne yapacağınıza karar veremiyorsunuz. Hem de sadece iki seçeneğiniz yok! Bir sürü farklı bölüme gidebilecek durumdasınız. Ne yapacağınızı şaşırdınız! Bu durumda yapmanız gereken şey öncelikle kendinizi sakinleştirmek ve bunca zaman neden karar vermedin diye kendini suçlamak yerine düşünmeye başlamak! Sorunu çözmek için en başından başlamalısınız! Ben kimim? Ne istiyorum? Şartlarım neler? Gibi soruları kendinize sorun. Sizin için önemli olan şeyleri düşünün. Etrafınızdaki insanlarla konuşun. Sadece anne-babanıza, arkadaşlarınıza değil tanımadığınız insanlara da bir yolunu bulup sorular sorun. Kararsızlığın en büyük nedenlerinden biri de iyi araştırmamaktır. Çok iyi bir araştırma yapın. Şimdi kararsızlığı yenmek için çok önemli adımlar attık. Sıra ikinci aşamaya geldi. Tüm seçenekleri bir kâğıda yazın her bir seçeneğin artılarını ve eksilerini o seçeneğin altına yazın. Ardından hepsini size göre önemli olan şeyleri kıstas alarak puanlayın. Çıkan sonuç sizi karar götürecektir. Ancak daha bitmedi tüm bunları yaptıktan sonra son kez iç sesinizi dinleyin kalbiniz ne diyor ona bakın. Artık elinizde bir sürü veri var! Kararınızı çok daha kolay verebilecek duruma geldiniz.

     Bu örneğimiz çok önemli bir karar arifesinde yapmanız gerekenlerden ibaretti. Kararsız kaldığınız küçük şeylerde de aynı yöntemleri uygulayın. Not almayı unutmayın. Unutmayın kararsızlığınızı ancak siz yenebilirsiniz.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version