İnsanlar bilinçlerinin yerine gelmeye başladığı andan yani olayları düşünüp yorumlamaya başladıkları andan itibaren bir birey olma yolunda ilk adımı atmış bulunurlar. Düşünce yapısı her insana göre farklı olsa da aslında aynı nokta da birleşir. Her birey çocukluk döneminden itibaren ailesinin ve çevresinde ki insanların ona dayattığı alışkanlıklarla yaşamaya başlar ve bunun düşünce yapısı olduğunu sanar. İnsan çoğu zaman önemsiz olarak gördüğü ve alışkanlık gereği yerine getirdiği eylemler düşünce olarak var sayılamaz.
Düşüncenin terim olarak anlamı; karşılaştırmalar yapma, birleştirme ve şekilleri kavrama yetisine düşünme, bunların sonucunda ulaşılan şeye ise düşünce denir. Düşünce ve düşünmenin terim anlamı sayısız bir şekilde çoğaltılabilir.
İnsan düşünce yapısı olarak her zaman alışkanlıklarını göz ardı edemez. İyi veya kötü bir şekilde alışkanlıklarını yerine getirmeyi doğru düşünmek ve doğru davranmak olarak algılar. Her birey kendi kararlarını kendi verebilecek olgunluğa ve özgürlüğe ulaştıysa değişiklik, yaşanmış olaylardan ve alışkanlıklardan fark eder. İnsan düşünme yetisini kazandığı anan itibaren onu yönlendirmek için çalışmalıdır. Fakat bu çalışmalar her zaman olumlu sonuçlar vermez. İnsanın kriterlerinden vazgeçmesi, alışkanlıklarını değiştirmesi, tabularını yıkması elbette ki zordur. Düşünce yapısı özgürlük ister. Özgür olduğu sürece kendi kararlarını en uygun şekilde verebilir ve sorgulama yeteneğini geliştirebilir. Bu yeteneği kazanmak sizi sürüdeki bireylerin önüne çıkarır. Düşünce özgürlüğü başkaları tarafından yasaklansa da asla engellenemez. Kendi düşüncelerinizi özgür bırakın ve kendi fikirlerinizi oluşturmaya çalışın. Alışkanlık olarak yaptığınız pek çok şeyin gerçekten kendi düşünceniz olup olmadığını iyi saptayın.
Düşünce yapısı çocuk yaşlarda başlar ve ilerleyen zamanla birlikte değişime uğrar. Hayatın koşuşturması insanı fizik ve zihin olarak değiştirir. Sağlıklı düşünceye sahip olmanın yolu okumaktan, empati kurmaktan ve yorum yeteneğini geliştirmekten geçer. Çevrenizdeki insanları iyi bir şekilde analiz edip kendi düşüncelerinizle kıyasladığınız zaman kendinizi tanıma yolunda iyi bir silah elde etmiş olacaksınız. Nitekim bu durum yeniliklere açık olmayı gerektirir. Düşünce yapısı olarak her insan bir değişime uğradığında kişilik olarak değişeceğini düşünür. Toplumun yaşam tarzının içine girip onların arasında özgün olamayacağından korkar. Düşünce doğru ve yanlışın anahtarıdır. Düşünerek sorunların üstesinden gelin ve düşünerek yaşayın.