Özür dilemek, kendine güveni olan insanların yapabileceği bir davranıştır. Özür dilemek insanı yüceltir. Sağlıklı ilişkilerin kurulmasına yardımcı olur. Eğer çocuğunuz özür dilemiyorsa bunun nedeni sizin özür dilemiyor oluşunuz olabilir. Çünkü çocuklar sosyal öğrenme ile anne ve babalarını taklit ederler. Özür dilemenin en önemli yanı nasıl dilendiğidir. Eğer özür dilerken, “Ama”lı bir cümlenin başlangıcı olarak özür diliyorsanız bu özrün hiçbir anlamı yoktur! Çünkü özürden sonra saldırmaya devam etmiş olursunuz. Özür dilemek başlı başına bir eylem olmalıdır. Öncesi ve sonrasında araya başka cümleler sokuşturulmamalıdır.
Özür dileyip hatayı kabul etmek, karşınızdakinin size saldıracağı tüm malzemeleri ortadan kaldırmak demektir. Özür dilemek de tek başına yeterli değildir. Hatanızı telafi etmeye çalışmanız da özrün arkasından yapılması gereken bir iştir. Özür dilemeniz, karşınızdaki kişiye saygı gösterdiğinizin bir kanıtıdır. Özür dilemeyen insanların hayatta çok daha fazla hata yaptıkları kesindir. Özür dilemek, çok fazla özür dilemenizi gerektirecek hataların önüne geçecektir.
Özür dilerken asla dilinizin ucuyla söylememelisiniz. İçten ve oldukça samimi bir şekilde muhatabınızın gözlerinin içine bakarak bağırmadan, istekli bir şekilde özür dilemelisiniz. Aksi takdirde özrünüz kabul görmeyebilir. Özür dilemeden önce, eğer muhatabınız çok sinirli ise önce onu yatıştırıp ardından özür dilemeniz daha başarılı sonuçlar getirecektir. “Özür dilemek erdemdir”
Özür dilemek, aslında çok kolay ama kompleks haline getirenler var. Egoları ile kendini çok üstte görenler bilseler ki özür dilemek bir erdemdir, alttan almak gerekir bazen belki de daha güzel olacak böylece herşey… Her ne yaparsa yapsın karşıdaki insan…
Özrün bir anlamı olması için alışkanlık haline getirilmemesi ve aynı davranışın bir daha tekrarlanmaması gerekir. Bazıları bir çıkış ve kaçış yolu olarak kullanıp suistimal edebiliyor özür kullanımını… Mesela benim oğlum özür dilerim baba, bi daha assa yapmıcam diyor ben kızınca; ama 5 dk sonra aynen devam:)))