DERSLERE OLAN İLGİSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ

TUFAN 10k Görüntüleme
3 Dk Okuma

     Dersler, her öğrencinin eğitim, öğretim hayatında en sıkıntı yaşadığı alanlardan birisidir. Çocuklar, derslere karşı ilk olarak eğitim hayatlarının başladığı ilk yıllarda ilgi duymaktadır.  Geçen her yıl sonun da artan ders yükü ya da diğer nedenler sebebiyle derslere karşı ilgi azalarak kaybolmaktadır. Başarı için sadece öğrencinin değil, ailenin ve öğretmeninde görevleri bulunmaktadır.

     Ailelerin genel olarak rahatsızlık duyduğu ortak sorun, sınav dönemlerinin yaklaşmasına doğru çocuklarında oluşan isteksizliktir. Bu dönemlerde genellikle öğrenciler derslere karşı daha ilgisiz olmakta ve bunun sonucunda başarısız sonuçlar almaktadır. Ders çalışmak sadece öğrencinin değil aile ve öğretmenin katılması gereken bir ekip işidir. Ders çalışmak, öncelikle bir araç değil amaç olmalıdır. Yeme içme gibi sıradan eylemlerden birisi olarak görülebilirse ve ayrıcalık yerine sıradanlık tanınırsa, ders çalışma konusunda ortaya çıkan sorunlar çözümlenebilir. İkinci adım ise öğrencinin başarmak ya da ulaşmak için bir hedef koyması gerektiğidir. Hedefsiz bir çalışma, sonuçsuz bir eylem olacaktır. Hedefler ise mutlaka öğrencinin ilgi ve ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Bu anlamda seçme özgürlüğü öğrenciye tanınmalı gerektiği durumlarda aile bu eyleme katılmalıdır. Öğrenci çalışmak için motive edilmeli ve özel olarak ilgilenilmelidir.

     Ders çalışma konusunda öğrenciye istek kazandırabilmenin bir diğer yolu ise başarıya ulaştığında elde edebileceklerini anlatmak olacaktır. Çocuğunuza başarılı bir hayatı olması durumunda elde edebileceği güzelliklerden bahsedin.

    Dersi derste öğrenme

     Öğrenciler genellikle uyum sağlayabildikleri konularda ve ortamlarda daha başarılı olmaktadır. Burada ilk görev öğretmene düşmektedir. Öğretmen, öğrencinin algı düzeyine hitap edecek şekilde dersi işlediği taktirde öğrenci ile iletişimini en üst düzeye çıkaracaktır. Öğrencinin çalışma şekli yine en yakın iletişimde olduğu eğitmen olan öğretmen tarafından belirlenmelidir. Eğitim ise kolaydan zora doğru gerçekleştirilmelidir.

     Ders çalışma sırasında isteksizliğe sebep olan bir diğer durum ise öğrencinin dersi anlamaması ya da desteğe ihtiyaç duymasıdır. Bu gibi durumlarda ise aile ve öğretmen, öğrenciye destek olmalı ve gerektiğinde ek kaynaklar sağlamalıdır. Farklı bir işleyiş ise tek başına çalışmak yerine arkadaş ortamında farklı bir uygulama ile yapılabilir.

     Dersin ve ders sonucunda öğrenilen bilgilerin kalıcı olabilmesi için verimlilik şarttır. Öğrenci ancak verimli bir çalışma ile başarıya ulaşabilir.

  Ailelerin düştüğü hatalar

     Genellikle birçok aile ortak bazı hataları çocukları üzerinde uygulamaktadır. Özellikle çocukların diğer başarılı ya da başarısız çocuklar ile kıyaslanması, bireyin başarıya yönelmek yerine derslerden daha da uzaklaşmasına neden olacaktır. Sabırlı olmak ve çocuğa olumlu bir şekilde yaklaşmak yapılması gereken ilk şey olmalıdır. Bir diğer sorun ise çocuğun derslere karşı duyduğu endişedir. Genellikle başarısızlık konusunda duyulan korkular çocukların motivasyonunu olumsuz bir şekilde etkilemektedir. 

     Başarılı bireyleri toplum hayatına kazandırmak ve ders korkularını yenebilmek için çocuklarınıza anlayışlı ve sabırlı bir biçimde yaklaşmanı gereklidir. Gerektiği durumlarda ise bir uzmandan da yardım alabilirsiniz.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version