Kısa bir geçmişe sahip olan, insan ve hayvanların davranışlarıyla ve bilişsel süreçleriyle ilgilenen bir bilimdir. Temel ve en yaygın bilinen amacı insanların düşünce yapılarını çözmek ve insanları tanımak, onlara yardımcı olmak olan psikoloji, insan düşüncesinin harekete geçmemesi durumunda gözlemlenebilir olmaması, diğer yönüyede gözlemlenen olayların düşünsel davranışlardaki orantısı bu dalı komplike bir bilim dalı olarak önümüze getirir.
Her bilim dalının belirli amaç veya aaçları vardır. Hangi dalda olursa olsun bir sebep – sonuç ilişkisi mevcuttur. Psikoloji bilimide tıpkı diğer bilimler gibi sonuca, sebepleriyle birlikte derin bir incelemeyle inmeye çalışır. İnsan veya hayvan davranışlarının sebeplerini ve verilen tepkileri açıklamaya, anlama ve anlatmaya çalışır.
Psikolojinin diğer bir amacı ise insanın topluma uyum süreçlerinde yaşanılan kötü reaksiyonların etkisini azaltarak, kişiyi sağlıklı düşünsel/sosyal bir çerçeveye yerleştirmektir.
Her insan belirli bir eğitim ve bilgi birikimi sonucu şartlanmış veya edinilmiş bilgi birikimi ile olaylara bakış açısını şekillendirir. Bu insanın sosyal dünyada vereceği tepkiler, bu kişinin olaylara bakış açısıyla tamamen alakalıdır. Toplumsal bir platformda ve doğru Kabul edilmiş değerlere uyum sağlama konusunda psikoloji , insanlara yardımcı olmayı hedefler.
Tutum, belirli bir olaydaki – konudaki kanı ve davranışların kaynağını oluşturan, onlar arasındaki bağlantıyı ve bir anlamda tutarlılığı sağlayan bir olgudur. Kanı ise, belirli bir anda / zamanda belirli bir soruya ilişkin düşüncelerdir. Kanı yönünde harekete geçildiği zaman davranış ortaya çıkar. Davranış gözlemlenebilir, kanı gözlemlenemez. Tutum, belirli bir konudaki kanı ve davranışların bütünüdür.
. Toplumsallaşma sürecinde problemleri olan, gerek kişilere gerekse toplumun geneline tutumları farklı olan bir insan için psikolojik olarak destek verilmelidir. Bu destek, davranışları etkileyen doneleri bulup, kanıları belirginleştirip, bu kanılardaki bozuklukları tespit edip, bunları davranışlara yansıtma aşamasında toplumsal koşullara uygun olarak tekrardan şekillendirmektir.
Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi en temel tutum ve davranışlar çocukluk safhasında şekillenip niceliklerini kazanmaktadır. Bu sebeple aile fertleri verebileceği bilinçli ve yeterli bir temel eğitimle bir çok çocukluk döneminde ortaya çıkan sorunun önüne geçebilirler.