SOSYAL FOBİ NEDİR?

Alihan KOŞMAZ 4.9k Görüntüleme
3 Dk Okuma

     Sosyal fobi, çağımızın en büyük korkuları arasında yer alabilecek bir konudur. Sosyal fobiyi, toplum içinde kendini rahatsız hissetme, gülünç duruma düşme korkusu ya da başkaları tarafından olumsuz eleştirilme korkusu olarak tanımlayabiliriz. Bu korkuları barındıran kişiler sosyal ortamlarda kendilerini stres ve baskı altında hissettikleri için  böyle ortamlardan bir an önce uzaklaşarak yalnız kalmayı tercih ederler.

     Kalabalıktan hoşlanmayan böyle kişilerde en temel sorun özgüven eksikliği ya da özgüven kaybı olarak açıklanabilir.Bu yüzden;

  • Kalabalık bir ortama tek başlarına gitmekten çekinirler. 
  • Kendilerini herhangi bir konuda yetersiz hissederler ve tek başlarına bazı şeylerin üstesinden gelebileceklerine inanmazlar. 
  • Başkalarının kendilerini eleştirmeleri yerine kendi kendilerine eleştiride bulunurlar.

     Sosyal bir ortamda ilgi odakları oldukları zaman; 

  • Göz temasından kaçınma, 
  • Boş bakışlarla etrafı inceleme, 
  • El kol hareketlerini kontrol edememe, 
  • Yüz kızarıklığı ya da başını öne eğme, 
  • Sıkıldıklarını belli edecek jest ve mimikler kullanma

 gibi tuhaf davranışlar sergileyebilirler.

     Peki çağın en büyük korkuları arasında yer alan bu sosyal fobinin tedavi yöntemi nedir? Dilerseniz bunlardan kısaca bahsedelim;

     Sosyal fobiden arınmak isteyen kişi ya da kişiler ilk olarak bir uzmana başvurmalıdır. Daha sonra bu uzmanın verdiği ödevler konusunda kendini hazırlamalı ve onları yapmaya dikkat etmelidir. Uzmanların sosyal fobi tedavisinde kullandığı temel iki yöntem vardır. 

Bunlardan birincisi Psikoterapidir.

     Psikoterapi, duygusal ve psikolojik rahatsızlıkları konuşarak tedavi etme yöntemlerinin genel adı olarak tanımlanır. Sosyal fobisi bulunan kişilerde özgüven yokluğu ya da eksikliği olduğu için bu tedavi yöntemi uygulanırken bile toplum içinde uyguladığı davranışları uygulama oranı yüksektir. Tedavi başlangıcı olarak hastaya başarılması kolay işler ödev verilerek başarma duygusunun tekrar kazanılması amaçlanır. Kolaydan zora böyle ödevler sayesinde kişinin tekrar özgüven kazanması amaçlanır. Örneğin süpermarkete gitmekten rahatsız olan kişilere öncelikli olarak daha küçük market ya da bakkala gitmesi ödev verilir.

İkinci bir tedavi yöntemi ise Hipnoterapidir.

     Hipnoterapi, hipnozun tedavi amaçlı kullanılma şeklidir. Etkili bir tedavi yöntemi olduğu için uygulanmadan önce çok iyi kişilik analizi yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde tedavi ters tepebilir ve durum daha da kötüleşebilir. Daha çok kişileri verilen ödevler konusunda ikna etmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir.

     Bir uzman gözetiminde uygulanan bu tedavi yöntemleri ile kişilere özgüven tekrar kazandırılabilir ve eskisi gibi sosyal ortamda bulunmalarına yardımcı olabilirler. 

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • Sosyal fobi beni dört yıl eve kapatan hastalıktır. Bir yıllık bir tedavi sürecinin sonunda etrafımdaki insanlar evrim geçirdiğimi söylüyor. Mutlaka tedavi olun, bu nitelikler sizin karakterinizin özelliği değil, bu bir hastalık ve büyük oranda tedavi edilebiliyor.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version