BİLGİ VE BİLGİ ÇEŞİTLERİ

Seda ÇİLKIZ 23.5k Görüntüleme
3 Dk Okuma

     Bilgi nedir? Bilgi içinde bulunduğumuz her şeye anlam yükleme olayıdır. Bilgi önceden ya vardır ya da sonradan bulunmuştur, yani keşfedilmiştir. İnsanoğlu doğar ve ölene kadar araştırma içine girer, öğrenir yaşamı boyunca. Bazı insanlar bilgiye açtır ve çok öğrenir, bazıları da aza kanaat getirir ve cüzi miktarlarla yetinip kalır. İnsanoğlunun çabaları sonucu ortaya çıkan bilgiler farklılık göstermektedir. İnsanın kendisi farklı bir dünyadır ve bulduğu bilgilerde haliyle farklı olacaktır.


    Bulunan ya da daha önceden var olan bilgi çeşitlerinden bahsedelim.

  1. Günlük ( Gündelik, Düzensiz ) Bilgi: Gündelik bilgi günlük, sıradan olan bilgidir. Halkın yaşamı için gerekli olan belli başlı bilgi türüdür. Düzensiz bilgidir. Ortaya çıkmasının nedeni insanların günlük yaşamda karşılaştıkları olaylara farklı çözümler üretmek istemeleri, hayatlarını idame ettirmek isteğidir.

  2. Teknik Bilgi: Teknik bilgi, araçların kullanılmasını içerir. Belli bir konuda teknik amaçlı oluşturulan bilgidir. Teknik bilginin oluşturulması amacı hayatı ve olayları gündelik bilgiden ayrıştırmak ve işleri düzenli hale koymaktır.

  3. Sanat Bilgisi: İnsanlar estetik duygusuna sahiptir ve bu duygu sayesinde sanata yönelirler. Sanata yönelen insanlar sanat bilgisinin ortaya çıkmasını sağlamışlardır. Sanat bilgisinde ele alınan konular genellikle insanın içini yansıtır, yani yaşadığı duyguları, heyecanları, istekleri ifade etme şansı tanır. Sanat bilgisi her sanat dalı için farklıdır. Müzik, resim, heykel, vs. hepsi duyguların farklı şekillerde aktarımına yardımcı olur.

  4. Dini Bilgi: Dini bilgi yaratıcının yaratılana aktardığı bilgidir. Çeşitli dinler ve her dine ait farklı inanışlar, farklı yaşantılar bulunmaktadır. Dini bilginin oluşmasındaki amaç nedir? İnsanların inandıklarını ortaya koyma istediğidir. Her birey bir şeye inanır ve bu inanış sonunda birçok din ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkmış olan dinlerden bazılar; Müslümanlık, Hristiyanlık, Budizm, Musevilik, Hinduizm, Toteizm, vs. dir.

  5. Bilimsel Bilgi: Bilimsel bilgi insanların gelişmesi ve hayatını geliştirmeye çalışması ile ortaya çıkmıştır. Merak sayesinde birey araştırır ve araştırmalar sonucunda yeni bilgiler ortaya çıkar. Bilimsel bilgi gelişmiş bilgi türüdür. Bilimsel bilgiler gündelik bilgi gibi değildir, nesneldir ve akla dayanır. Bilimsel bilgi bir inşaat gibidir, tüm bilgiler birikerek ilerler.

  6. Felsefe Bilgisi: Felsefe bilgisi insanın hayatı sorgulaması sonucu ortaya çıkmıştır. Felsefe düşünce gelişimidir. Düşünmenin, sorgulamanın oluşması ile ortaya çıkmıştır. Felsefede var olan durum soru sormaktır ve cevap önemli değildir. Önemli olan soru sormaktır, bu soruların ardı arkası hiç gelmez. Cevaplanmaya çalışılmaz ve cevap bulunduğu zaman felsefe yapmak durma noktasına gelir. Felsefe bilgisi özneldir, yani her felsefeci kendi savını söyler ve bunun etrafında dolaşır. Bilimsel bilgideki gibi ilerleme kaygısı taşınmaz. Aynı konu üzerine farklı filozoflar, farklı bilgiler sunar. Daha önemlisi ise doğru ya da yanlış bilgi olmamasıdır.
Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version