BELLEK TÜRLERİ

Seda ÇİLKIZ 5.4k Görüntüleme
3 Dk Okuma

    Bellek türlerine Bilgiyi İşleme Kuramında yer verilmektedir. Bilgiyi işlerken geçmemiz gereken aşamalar vardır. Bir birey herhangi bir konuyu anlamak, bilmek, öğrenmek için 3 tür bellekten yararlanır. Her belleğin kendi özelliği bulunmaktadır.

    Bellek Türleri:

  • Duyusal Kayıt: Duyusal kayıt denildiğinde akla uyarıcı algılanması gelmelidir. Bu bellek aşaması sayesinde çevremizde olup bitenleri algılarız. Örneğin; yağmuru hissetmek, çayın sıcak olduğunu dokununca anlamak, vs. işte bu durumlar duyusal kayıt sayesinde algılanır. Bu yapının kendisi sinirlerle bağlantıyı teşkil etmektedir ve en temel bilgidir, yani bilgi olarak adlandırdığımız durumların işlenmemiş, olduğu gibi olan halidir. Duyusal kayıt ilk işlem basamağıdır ve onun işlediği, algıladığı durumlar kısa süreli belleğe gönderilir. Kısa süreli bellekte işlenirse kalıcılık sağlanmış olur, işlenmezse bu durum unutulup gider. Kısa süreli belleğin kapasitesi sınırsızdır. Bu demek oluyor ki her şeyi algılama durumuna sahibiz.

  • Kısa Süreli Bellek: Kısa süreli belleğin diğer bir adı ‘’İşleyen Bellek’’ olarak bilinir. Duyusal kayıt sonrasında görev kısa süreli belleğe devredilmiş olur ve onun görevi ise; kısa süreli  olarak bilgiyi korumaktır. İkinci isim olarak söylediğimiz işleyen bellekten de anlaşılacağı gibi bilginin işlenmesi aşamasında görevlidir. Bu belleğin kapasitesi sınırlıdır ve sınırlı olan kapasiteye en fazla bilgiyi alabilmek için çeşitli gruplamalar yapılabilir. Bilgiler iyice yerleştirilmediği sürece kolayca unutulmaktadır. Örneğin anneniz kahvaltılık malzeme almak için markete gönderirken kısa sürede birçok istekte bulunmuş olsun ve siz bunları unutmamak için içinizden ya da dışınızdan tekrar edersiniz. Belki de gruplama yaparsınız ve unutmamaya çalışırsınız bu sayede.

  • Uzun Süreli Bellek: Bu bellekte bilgiler uzun uzun zaman boyunca kalır. Tam ya da güzel şekilde öğrenilen bilgilerin bulunduğu alandır. Uzun süreli belleğin de kapasitesi sınırsızdı. 3 bellek türü arasından kapasite sınırı olan tek bellek kısa süreli bellektir. Uzun süreli bellek hiçbir zaman unutulmayacak bilgileri bünyesinde barındırır ve bunun için yapılması gereken en önemli şey bilgilerin doğru şekilde kodlanarak yerleştirilmesidir.

 

    Uzun süreli bellek kendi içinde 3’e ayrılmaktadır.

  1. Anısal Bellek: Anıların bulunduğu bellektir. İnsanların geçmiş yaşantılarında olan olaylar bu bellekte depo edilir.

  2. Anlamsal Bellek: Bir konu ile ilgili olan kavram, düşünce, vb. bulunduğu bellek türüdür.

  3. İşlemsel Bellek: Herhangi bir işlemin ne şekilde yapılacağına ait bilgilerin bulunduğu bellektir. Bisiklete binmeyi bir çocuğun öğrenmesi gibi.
Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version