BEYNİ ZİNDE TUTMANIN YOLLARI

Alihan KOŞMAZ 3.3k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     İnsanoğlu doğası gereği yaşlanmaya mahkum varlıktır. Bu yüzden yaşlılığın önüne geçilemez. Önüne geçilemeyen bir şeyi durdurmak mümkün değildir ama bunu uzatmak yine biz insanlara bağlıdır. Yaşlılık, insanın hem fiziken hem de zihnen yorgunluğu anlamına gelebilir. Bedenimizle birlikte beynimizde yaşlanır. 

     Bazı uzun çaplı eylemler sonrasında beynin zinde kalmasını sağlamak mümkündür. Gelin bunlara kısaca göz atalım;

·    Temiz Hava: Beyin, kanla ve oksijenle beslenen bir organdır. Temiz hava da kanımızdaki oksijen miktarını arttırır. Kandaki oksijen miktarının artması da beynin daha çok beslenmesi yani zinde kalması anlamına gelmektedir.

·    Spor: Sürekli hareket halinde olmak beyne kan akışını hızlandırır. Bu yüzden yürümek, yüzmek gibi bol hareketli aktiviteler beynin beslenmesi için önemli unsurlardır. Beyin için en önemli egzersiz ise temiz havada yapılan düzenli yürüyüşlerdir.

·       Stresten Uzak Durmak: Stres, beyni fazlasıyla meşgul eden ve yoran bir durumdur. Stresten uzak olan insanların, yaşlansalar bile akıl sağlıklarını korudukları yani bunama gibi bir sonucun görülmediği yapılan araştırmalar sonucunda ispatlanmıştır. Yoğun stres ile yaşayan insanlarda ise, uzun yaşasalar bile akıl sağlıklarını koruyamadıkları gözlenmiştir. Bu yüzden stresten uzak bir hayat beyni zinde tutmanın önemli unsurlarından birisidir.

·    Beynin Beslenmesi: Yediğimiz besinlerde beynin zinde kalması için çok önemli bir husustur. Örneğin eksik su alımı beynin fonksiyonlarını yavaşlattığı gibi şuur kaybının yaşanmasını da sağlayabilir. Veya orta yaşlarda eksik alınan proteinler ileriki yaşlarda hafızanın zayıflaması ile kendini hissettirebilir. Doğal yollardan aldığımız karbonhidratlar da beynimiz için önemli bir bileşendir. İçinde bulundurduğu yağlar bunamaya ve konsantrasyon eksikliğine iyi gelmektedir.

     Sıkça sorulan sorulardan biriside eğitimin beyni koruyup korumadığıdır. Eğitim, beyni korumaz ancak onun çalışma kapasitesini arttırır ve zekayı geliştirir. Ancak bunamaya engel olamaz. Uzun yıllar zinde kalan insanların çoğununda üniversite mezunu olmadığını çevremizdeki örneklere bakarak görebiliriz.

     Yukarıda bahsettiğimiz 4 önemli madde beynimizi zinde tutmak için gündemde olan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Bunlara dikkat ederek bizlerde beynimizi koruyabilir, yaşlılıkta çok görülen bunama hastalığının önüne geçebiliriz.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version