Kişisel Gelişimde aslında her unsur diğeri kadar önemlidir. Bu konuda, bahsedilmeye değer konulardan birisi de bakış açısıdır.
“Bardağa bir de dolu tarafından bak Necati!” cümlesindeki anlam aslında konuyu tanımlar niteliktedir. Yarısına kadar su ile dolu bir bardağın insanın algı kapasitesine göre değişim göstermesi durumudur. Bardağın dolu tarafını görmek insana olumluluk yüklemek demektir. Sürekli karamsar bir hâl içinde olmak insanı kararsızlığa, olumsuzluğa ve isteksizliğe düşürür. Bardağın dolu tarafı, yetinme duygusuyla alakalı durumdur.
Olaylara farklı açılardan bakmak elimizdeki seçenekleri çoğaltıp zorlukların içinden çıkmamızı kolaylaştırır. Seçenekler içinden en uygun olanı seçip durumu ona göre değerlendirmek ve hamlemizi ona göre yapmak bize en kötü ihtimal deneyim kazandırır. Farklı pencerelerden bakmak ise her zaman avantaj sağlar.
Bir örnek verecek olursak;
“Sokrates idama götürülürken karısı feryat içinde “Seni haksız yere asıyorlar! Onlara bir şeyler söyle.” diyerek isyan içinde haykırmaya ve kendini paralamaya devam ediyorken Sokrates soğukkanlı ve kendinden emin bir şekilde “Ya haklı yere assalardı?” demiştir. Bu belki de bakış açısının en iyi örneğidir.
Tabii ki bu tarz erdemleri kazanmak insanın yıllarını vermesiyle oluşabilir. Kişisel Gelişim kısa bir süreç değildir. Gelişim sonsuzdur. Sürekli olarak insan zihnine ve bilgilerine basamaklar ekleyebilir. Alttaki basamaklar ne kadar sağlam olursa yükselmek de bir o kadar kolay olacaktır.
Bakış açısı insana her zaman olumlu yönde etki eder. Çözümsüz sanılan problemlerin çözümü bakış açısıyla meydana gelir. Bakış açısını değiştirmek olayların arka yüzünü veya farklı taraflarını görmek size çok büyük bir avantaj sağlayacaktır. Çevrenizdeki insanlardan farklı ve geniş bir düşünce yapısına sahip olmak ayrıcalıkların en büyüklerindendir. Bakış açınızı geliştirmek için öncelikle empati kurmalı, olaylar üzerinde düşünmelisiniz. Bir sorun karşısında karşınızdaki insan gibi düşünmek size farklı bir kapı açarak çözüme ulaşmanızı kolaylaştırır.
Eğitimde bakış açısından bahsedecek olursak; bir olguyu anlatma tarzı olan bakış açısı kişiye göre değişen bir kavramdır. Bir yazarın veya bir şairin anlatmak istediğini onun bakış açısına inerek anlayabiliriz. Bu da kendi bakış açımızı geliştirmemizi sağlar. Anlatılan hikâyeyi yazarın düşünce tarzıyla anlayabilmek onun yönlendirdiği şekilde bakmak ve üzerine kendi bakış açımızı eklemek gelişimde ki en önemli unsurdur.
Bakış açınızı geliştirirken empati kurmayı, farklı boyutlardan bakmaya çalışması ve bardağın dolu tarafını görmeyi unutmayınız…
çok çok önemli bir konu ancak benim hep merak ettiğim yanı şu bu konunun, 30-35 yaşına gelmiş bir insanın ortalama yani, bakış açısını değiştirmek mümkün olabilir mi? olursa nasıl olur? Bunlarla ilgili de bir şeyler yazsanız keşke