Klasik şartlanma oluştuğu zaman yanlış yapıldığı kanısına vardınız diyelim ya da rahatsız eden bir koşullanmanın ( örneğin; korku durumu ) geçmesi gerekmekte, bu durumu sağlamak mümkün. Klasik koşullanmaya son verebilecek 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler:
- DAVRANIŞIN SÖNME AŞAMASINA GİRMESİ: Bu durum pekiştirmenin kesilmesi sonucu oluşur. Pekiştirilmeyen bir davranış sönme sürecine girer ve süreç sonunda söner.
- KARŞIT ŞARTLANMA: Bir durumda herhangi bir olaya karşı olumsuz koşullanma olmuş diyelim, karşıt koşullanma olumsuz hali sevdirmeye yönelik bir çalışma gibidir. Bir bireyin sevmediği bir durumu onun sevebileceği hale getirmek, mesela onun ilgisini çekecek detaylar eklemek. Örneğin; fizik dersini görsel hale getirerek ya da günlük hayatla bağdaştırarak anlama seviyesini yükseltmek karşıt koşullanmaya girmektedir.
- SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA: Sistematik duyarsızlaştırmanın savunucusu Watson’dur. Korku konusunu ele alan Watson bununla ilgili araştırmalar yapmış ve bunun sonucunda sistematik duyarsızlaştırmayı ortaya koymuştur. Korku konusu üzerinde durmuştur. Korku kavramı var ise ve öğrenilmiş ise korkmamak da öğrenilmelidir. Sistematik duyarsızlaştırma korkulan bir durumun bireye yavaş yavaş alıştırılmaya çalışılmasıdır. Örneğin; yılandan korkan bir bireye önce yılan resimleri göstermek, daha sonra yılanın olduğu ortamı ziyaret etmesini sağlamak ve korku geçmeye başlayınca yavaş yavaş yılana yaklaşması sağlanır. Sonuç olarak birey bu korkusundan arınmış olur.