Ürtiker nedir?
Ürtiker, alerji ile kendini gösteren tipik bir deri hastalığıdır. Orta kısmı solgun, boyutları değişken deri döküntüleridir. Ve kısa zamanda vücudun her yerine dağılabilir.
Alerji nedir?
Vücudun beklemediği durumlar karşısında reaksiyon göstermesidir, bazı hastalıklar alerji ile kendini göstermektedir ürtiker de bunlardan biridir.
Çeşitleri nelerdir?
- Akut ürtiker: kısa süren döküntülerdir. Genellikle birkaç güne kadar düzelmekte, düzelmezse en çok bir ay kadar sürmektedir.
- Kronik ürtiker: iyileşme süreci daha uzundur. Aralarda iyileşme göstermiş, kısa süre sonra yine çıkmış olabilir. Ortalama 45 günden daha uzun sürmektedir.
Görülme sıklığı nedir?
Akut olan türünü çocuklarda daha çok görmekteyiz. Kronik ürtikerler ise; yetişkinlerde gözlemlenir. Akut olan da alerjik sebepler ön plandadır.( Yeni doğan cilt hassaslığı alerjik bünyeli çocuklar gibi.) Kronik olanda ise romatizma gibi enfeksiyon hastalıkları eşliğinde ortaya çıkabilir.
Tedavi süreci ve şekli nedir?
Sebep olan bulguya yönelik önlemler alınır. İlaç tedavisi ayaktan yapılmakta, ileri derece kaşıntısı olan ve döküntüsü olan romatizma gibi enfeksiyon hastalığı ile meydana gelen ürtikerlerde ise hastanın yatarak tedavi görmesi gerekebilir. Antihistaminik (alerji giderici) türde ilaçlarla bir kaç hafta tedavi sürebilir.
Akut Ürtikere neden olan etmenler nelerdir?
- Kullanılan ilaçların yan etkisi,
- Bazı gıda maddeleri,
- Böcek sokması,
- Enfeksiyon durumları…
Kronik ürtikere neden olan etmenler nelerdir?
- Aşırı soğuğa maruz kalmak,
- Güneşten vücudun etkilenmesi,
- Kronik türden yaşanılan enfeksiyon rahatsızlıkları ( romatizma vb.),
- Aşırı stres,
- Aşırı sıcak su döküntüleri çoğaltabilir, aşırı sıcak sudan kaçınılmalıdır,
- Soğuğa karşı hassasiyeti olan türden ise soğuğa maruz kalınmamalı,
- Güneşin, kişinin vücudunda ürtikere yol açtığı hastalar koruyucu kremler kullanmalı,
- İlaç tüketirken dikkatli olunmalı ve stresten uzak durulmalıdır.