Rehberlik kavramı ortaya çıktığından bu yana rehberlikle ilgili birçok model geliştirilmiştir.
Rehberlik modelleri:
- PERSONS MODELİ: Bu modelin oluşmasında en büyük katkı modele adını veren kişi Frank Persons’tır. İlk rehberlik modelidir ve meslekler ile ilgili olarak oluşturulmuştur. Bu rehberlik konu olarak meslekleri ve bireylerin mesleklerle olan ilişkisini inceler.
- EĞİTİM İLE KAYNAŞTIRILMIŞ REHBERLİK MODEL: Bu modelde öne çıkan isim Brewer’dir. Bu modelde eğitimi ve rehberliği birlikte vermek gerekliliği üzerinde durulur. Okullarda rehberliğin ders olarak da sunulmasını savunurlar.
- KLİNİK REHBERLİK MODELİ: Klinik kelimesi işin içine girdiğinde genellikle problemin var olduğu düşünülmelidir. Bu modele göre bir sorun vardır ve bu soruna rehberlik edilerek çözümlere ulaşılmaya çalışılır.
- KARAR VERMEYE YARDIMCI REHBERLİK MODELİ: Bu modelin en bilinen ve öne çıkan isimleri Jones ve Katz ‘dır. Karar vermeye yardımcı rehberlik modelinin oluşumunda bireylerin kararsızlık durumları etkili olmuştur. Karar vermekte zorlanan ve sıkıntılar yaşayan bireylere bu rehberliğin verilmesi gerektiği savunulur.
- GELİŞİMSEL REHBERLİK MODELİ: En son ve en gelişmiş rehberlik modelidir. Bu modelde öne çıkan isim Mathewson’dur. Gelişimsel rehberlikte savunulan ve en haklı görülen nokta diğer rehberliklerin hep bir noktalara değinmesidir. Yani sadece bazı noktalara bakıp rehberliği sınırlandırmalarıdır. İşte gelişimsel rehberlik bu özelliği ortadan kaldırmaya ve gelişimi yaymaya çalışıyor.