33. HAFTADA BEBEĞİN GELİŞİMİ NASIL DEVAM EDER?
Otuz üçüncü haftada bebeğin ağırlığı (kilosu) 2000 kilo olmuştur. Popusu ile başının arasındaki uzunluğu 30 cm tam boy uzunluğu ise 43 cm.dir. Bu haftada bebek dışarıdan gelen sesi duyar, hisseder ve görebilmektedir. Otuz üçüncü haftada bebeğin baş çevresi daha hızlı olarak büyümeye başlar. Bebeğin göz bebekleri ışık aldığında küçülür ve karanlık ortamda büyümektedir. Bu sayede bebek bulanık olarak görebilmektedir. Anne karnındaki bebek derin uykulara başlamıştır ve uyandığı zaman annenin sesini dinler, hisseder ve anne hareketlendiği sırada bebek küçük tekmeler ile annesine kendini hatırlatır. Bu haftada bebek akciğer gelişimini tamamlamaktadır.
Vücut ısısını koruması için oluşan cildin altındaki yağ tabakası kalınlaşmayı sürdürür. Anne karnındaki bebek özellikle gebeliğin son döneminde kilo almaya başlar. Bebek artık doğum pozisyonunu almaktadır ve dış etkenlerden koruyan amnion sıvısı daha da yükselmektedir. Doğum olana dek amnion sıvısının miktarı aynı kalır. Amnio sıvısı bebeğin cildi emer ve yutarak kanına geçer. Bu sıvı içinde bebeğin kendi hücrelerinden bulunmaktadır.
33. HAFTADA ANNENİN DEĞİŞİMLERİ NASIL DEVAM ETMEKTEDİR?
Anne bu haftalarda gebeliğinden dolayı “relaxin” hormonu bir gevşeklik sağlar ve yürümede zorlanır. Anne gece yatarken rahat bir pozisyon içersinde dinlenmelidir. Annenin kilo alımı hızla devam etmektedir. Gebelikten dolayı annenin ellerinde ve ayaklarında ödem sebebi ile şişlik olur bu gayet normaldir. Ancak şiddetli olarak baş ağrısı çekiyor, bulantı, kusma ve küçük noktalar görüyor ise bunun sebebi “preeklampsi” olabilir. Mutlaka doktora gidilmelidir. Bebek iri veya çoğul gebelik söz konusu ise annenin midesinde oluşan baskıdan dolayı bazen iştahsızlık ortaya çıkar. Annenin rahmi 500 kat genişler. Bebeğin diz, dirsek hareketlerini anne ayırt etmektedir.