28. HAFTADA BEBEĞİN GELİŞİMİ NASIL DEVAM ETMEKTEDİR?
Bebeğin boyunun uzunluğu 38 cm, ağırlığı (kilosu) da 1100 gramdır. Anne karnındaki bebek sürekli olarak uyuyup uyanmaktadır. Kaşların gelişimi tamamlanır ve gözlerini açıp, kapatır. Bebeğin beyin gelişimi ve diğer dokuları çok hızlı olarak gelişimini sürdürmektedir. Bu haftada bebeğin saçı uzamaya başlamaktadır. Bebeğin vücudunda yağ depolama işlemi mevcut olmaktadır. Bu mevcut olan yağlar bebek doğduktan sonra kendi vücut ısısını dengelemesi açısından çok önemli olmaktadır. Anne bu haftadan itibaren bebeği ile rahatça konuşabilir.
Çünkü bebek artık annenin sesini seçer ve tanır. Bu dönemde bebeğin bolca kalsiyuma ihtiyacı vardır. Bebek gelişirken kalsiyumsuz kalmamalıdır. Fakat anne yeterli kalsiyum almaz ise kemiklerindeki depolanmış kalsiyum azalır. Yirmi sekizinci haftada doğan bebeklerin %90 civarında bebekler yaşamaktadır. Yalnız bu haftada doğan bebeklerde solunum sıkıntısı olduğu için yoğun bakım ünitesinde solunum alarak gelişimine devam etmektedir.
GEBELİĞİN BU HAFTASINDA ANNEDE OLAN DEĞİŞİMLER NELERDİR?
Bu haftanın sonrasında anne adayı için zor bir sürece doğru gidilmektedir. Çünkü gebeliğin sona ermesine 3 ay kalmıştır. Anne bu haftaya kadar 7 ila 10 kilo almıştır. Soğuk algınlığı durumuna karşı C vitamini desteği alınmalıdır. Bazı meyve ve sebzeler tüketilmelidir (portakal, çilek, kivi ve brokoli). Bebeğin bu haftada gelişimi hızla devam etmektedir ve rahim içini tamamen doldurmaya başlayacaktır. Rahimin büyüklüğü annenin kaburgası kadar olmuştur.
Anne bacaklarında varis ve şişlikler oluşacaktır. Belde ve sırtta ağrılar, mide hazımsızlığı ve çarpıntı gibi şikayetler görülmektedir. Gebelik ilerledikçe omurgaya çok daha fazla yük binmektedir.28. haftada annenin göğsünden ilk sütü yani kolostrum gelebilir. Anne gelen bu sütü sagar ise erken doğuma neden olabilir. Doktor bu haftada anneye glikoz yüklemesi yaparak şeker hastalığı araştırması yapmalıdır.