Güneş ışınlarının etkisi pigment artış gösterir. Bu durumda ciltte lekeler oluşmaya başlar. Cilt lekelerinin oluşmasına neden olan diğer faktörler şu şekilde sıralanabilir;
- Hamilelik dönemi,
- Sürekli antibiyotik kullanımı,
- Sivilce izleri,
- Bilinçsizce kullanılan kozmetik ürünler.
Ciltte oluşan koyu renkli lekelerin nedenleri nelerdir?
- Mantar enfeksiyonları,
- Gebelikte oluşan lekeler,
- Çiller,
- Masum cilt benleri,
- Cilt kanseri,
- Aktinit keratoz,
- Seboreik keratoz.
CİLTTE OLUŞAN LEKE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
- ÇİL: Daha çok, yüz, alın ve çenede görülen kahverengi lekelerdir. Güneş ışınları ile artış gösterir ve kış aylarında azalabilir.
- MELESMA: daha çok hamilelik döneminde ortaya çıkmaktadır. Daha çok güneşe maruz kalan yüz, alın gibi bölgelerde büyük lekeler oluşabilmektedir. Bu lekeler genetik olarak ortaya çıkabilir.
- YAYGIN HİPERPİGMENTASYON: Daha sıklıkla böbrek üstü bezi yetmezliğinde, hipertiroidizim gibi hastalıklarda görülebilir.
- FOTO ALERJİK REAKSİYONLAR: ağız yolu ile kullanılan ilaçlar ve bölgesel sürülen kimyasal içerikli ilaçlar lekelere yol açabilir. Bazı durumlarda hafif kızarıklık ile atlatılırken bazı durumlarda ise daha ciddi sorunlara neden olabilir ( bölgesel su toplanması gibi).
- SOLARYUM ve GÜNEŞ LEKELERİ: güneş ışınlarına ve solaryuma maruz kalan ciltler kendilerini korumaya almak için kalınlaşır. Kalınlaşan ciltte de lekeler oluşmaya başlar.
CİLT LEKELERİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Lekenin oluşmasında ve artmasında güneş ışınları en önemli faktörler arasında yer alır. Bu nedenle güneş ışınlarından korunmak gerekmektedir.
Lazer tedavisi de lekeleri yok etmek için başarılı bir tedavidir. Lazer tedavisi ile yüzeysel lekeler yok olurken, lazer çoğu lekede kökten çözüm sağlayan bir tedavidir. Lazer tedavisi uygulanan ciltte aynı zamanda yaşlılık belirtilerini de ortadan kaldırabilir.