Kırşehirde müzecilik alanında ilk çalışmalar 1936 yılında başlamıştır. Bu tarihten sonra şehrin merkezinde konumlanan Kalehöyük’ün üzerinde bulunan Aladdin Camii avlusunda bir açık hava müzesi kurulmuş, caminin avlusuna Kırşehir ve çevresindeki arkeolojik kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkartılmış Roma ve Bizans dönemine ait steller ile bazı mimari öğeler, yazıtlar ve Osmanlı ile Selçuklu dönemine ait mezar taşları konmuştur.
1975 yılına gelindiğinde tamamen özel bir hareket olan Kırşehir Turizm Derneğinin çalışmaları ile Halk Kütüphanesinin bir odası müze deposu olmak üzere ayrılmıştır. Bu depoya küçük buluntuların yanı sıra bazı etnografik eserler de taşınmıştır.
1881 yılında İl Turizm Müdürlüğü’nün olduğu binanın bir salonunda tekrar kurulan Kırşehir Müzesi, daha sonra Kırşehir Kültür Merkezi içerisindeki yeni müze bölümüne taşınmıştır.
Kırşehir Müzesi, etnografik ve arkeolojik eserlerin sergilendiği iki seksiyondan ibarettir. Arkeoloji bölümünde vitrinler kronolojik bir sıra gözetilerek düzenlenmiştir. İlk olarak Prehistorik devire ait seramik parçaları ile Kaman Kalehöyükte yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkartılmış Hitit dönemine ait mühür, hayvan figürinleri, Frig dönemi boyalı seramikleri gibi eserler de burada sergilenir. Bunlardan sonra Roma ve Bizans dönemine tarihlenen mezar stelleri ile bir takım mimari parçalar da bu bölümü tamamlar.
Etnografik eserler Salonunda ise, Kırşehir ve çevresinden derlenmiş el dokuması halı ve kilimler, el işleri örnekleri, mutfak eşyaları gibi İslami devirlere ait etnografik eserler sergilenir.
Kırşehir Müzesine Nasıl Gidilir?
Şehrin göbeğindeki Kültür Merkezi içerisinde sergi hizmeti vermekte olan müzeye ulaşım minibüsler ile sağlanmaktadır. Pazartesi hariç haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arası teşhire açık olan müze, ziyaretçilerini bekliyor.