Karamanda ilk müze 1959 yılında depo olarak kuruldu. Bu depoya Karaman ve çevre illerden toparlanan arkeolojik ve etnografik eserler getirilerek, envanter çalışmaları yapıldı. Envanter çalışmaları sürerken, Karaman’da bulunan Hatuniye Medresesi’nin güney kısmında modern bir müze binası inşaasına başlanmıştı. 1973 yılına gelindiğinde bu binanın inşaası tamamlanarak depo olarak kullanılan binadan eserler, bu yeni binaya taşınarak sergiye açılmıştır.
Müzeye girişte ilk olarak müze avlusundaki eserler dikkat çeker. Karaman Müzesi’nin bu seksiyonunda Roma, Bizans gibi Anadolunun İslam öncesi devirlerinin yanı sıra, Karamanoğlu ve Osmanlı dönemleri gibi İslami dönemlerine ait yzıtlar, mezar taşları, seramik küpler, çeşitli mimari öğeler ve lahitler sergilenmektedir.
Müze binasında ilk olarak arkeolojik eserler salonu göze çarpar. Müzenin bu salonunda vitrinler, kronolojik bir sıra gözetilerek hazırlanmıştır. Kabaca Prehistorik dönemlerden başlayarak Bizans dönemine kadar olan eserler bu vitrinlerde sergilenir. Özellikle Karaman’ın yakınlarında bulunan Canhasan Höyükte yapılan kazılarda ele geçen ve Neolitik, Kalkolitik, Bronz ve Hitit çağları gibi uzunca bir kronoloji veren seramik kap, obsidyen, taş ve kemik eserler gibi eserler oldukça dikkat çekicidir.
Bunların yanı sıra Urartu, Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen heykel ve heykel parçaları, mimari öğelerin çeşitli parçaları, pişmiş topraktan yapılan seramik kaplar, madeni eserler, yazıtlar ve altarlar ile göz yaşı kaplarının yanı sıra İ.Ö. 6. Yüzyıldan itibaren çeşitli madenlerden darp edilmiş sikkeler de bu bölümün vitrinlerini süslemektedirler.
Müzenin etnografya bölümünde ise,Karaman ve çevresinden getirilmiş el dokuması halı ve kilimler, el işleri, mutfak eşyaları, aynalar, tabancalar, ahşap sanatının nadide örnekleri, süs takıları, yazıtlar, lambalar, kadın ve erkek giysileri ile çini ve seramiklerin yanı sıra İslami döneme tarihlenen sikkeler sergilenmektedir.
Karaman Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Karaman Müzesi, Karaman’ın merkezinde bulunan devlet hastanesinin hemen yakınlarında bulunmaktadır. Müzenin kuzeyinde ise Akteke Camii bulunur. Buraya ulaşım, belediye otobüsleri ve minibüsleri ile kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Müze haftanın her günü saat 08:00 ile 17:00 arası ziyarete açıktır.