Sosyal psikolojinin temel ilkelerinden biri şiddetin nedenleri ve şiddete verilen tepkiler gibi daha birçok sosyal sorunun bilimsel bir yöntemle incelenmesidir. Bunu yaparken sosyal psikolojinin herkesin aşina olduğu konularla yani sosyal davranış ve sosyal etki ile ilgilenir. Ancak parçacık fiziği gibi bir deneyin sonuçlarını değerlendirirken kişisel görüşleriniz ile değerlendirmeniz pekte mümkün değildir. Bunun yanı sıra davranış veya saldırganlık ile ilgili konularda insanlara yardım etmekle ilgili bir araştırma okurken “bana sorsalar bende söylerdim” benimde başımdan geçti gibi şeyler söylenmesine sık sık rastlandığı görülür.
Ancak insan davranışlarını incelerken dikkat etmemiz gereken bir nokta vardır. Sonradan baktığımızda sonuçları önceden tahmin etme olasılığımız olduğunu görebiliriz. Gerçekten de, geçmiş görüş yanlılığı olarak adlandırılan bu eğilim oldukça iyi bilinmektedir. Örnek verecek olursak bir maçın kazananını öğrendikten sonra neden o takımın maçı kazandığını düşünmeye başlarız. Maçtan önce kimin kazanacağına dair ciddi çelişkilerimiz olsa da her şey olup bittikten sonra sonuçlar kaçınılmaz ve kolaylıkla tahmin edilebilir gibi görünür. Aynı şey psikoloji deneylerinin ortaya koyduğu bulgularda da geçerlidir. Yine burada da sonuçları öğrendikten sonra önceden kolaylıkla tespit edeceğimize inanmaya başlarız. Bu olgunun gerçek olup olmadığı ise tartışılır.
Sosyal psikoloji daha önce vermiş olduğumuz şiddet örneğindeki gibi sosyal davranışlarla ilgili soruları yanıtlamak için geliştirilmiş ve bir takım yöntemlere dayanan bilimsel bir disiplindir. Bu yöntem ise türlerine göre üçe ayrılır. Gözlem yöntemi, korelasyon yöntemi ve deneysel yöntem. Bilimsel bir araştırma sorusunu incelemek için bu yöntemlerden herhangi birine başvurulabilir. Elbette bu yöntemlerin her biri kendine göre güçlü ve zayıf yönlere sahiptir. Sosyal psikoloji alanında bir araştırma yada çalışma yönetirken doğru yöntemi seçmek güçlü koşullardan en iyi şekilde faydalanmak ve zayıf tarafların etkilerini azaltmak yaratıcılık gerektiren bir durumdur.