Kültepe, eski dönemlerde bilinen adı ile Kaniş, Kayseri ilimizin 20 kilometre civarında kuzeydoğusunda, Kayseri – Sivas karayolu arasındadır. Arkeoloji biliminin daha henüz emeklediği dönemlerden beridir kazılan Kültepe’de ilk sistematik kazı 1948 yılında Profesör Doktor Tahsin Özgüç tarafından yapılmaya başlamıştır.
Asur Ticaret Kolonilerinin getirdikleri eşyaları sattıkları Pazar yerine verilen ve Höyüğün etkelerinde bulunan Karum adlı Pazar yerinde, bu kolonist ve tüccarlara ait üzerinde çiviyazısı bulunan tabletler ile çeşitli mühürler bahsi geçen arkeolojik kazılar sonrası gün yüzüne çıkartılmıştır. Bu eserler günümüzde Ankara ve Kayseri Arkeoloji Müzelerinde teşhir edilmektedir.
Söz konusu kazılar sonrasında Karum denilen Pazar yerinin dört katı da gün yüzüne çıkartılmış ve Asur Ticaret Kolonoilerine mensup tüccarların burada İsadan Önce 1950 ile 1850 yılları arasında yaşadığı öğrenilmiştir. Höyüğün en üst yapı katında Roma, daha sonra ise Frig ve Hitit yapı katları görülür. Bunların da altında ise Bronz ve bakır çağlarına ait kültür varlıkları bulunur.
Kültepe’de yıllardır yapılan kazılarda ele geçen buluntular, kazı alanı yakınlarında kurulan yerel bir müzede 1969 yılından itibaren ziyarete açılmıştır. Genişçe bir tek slaondan ibaret olan Kültepe Müzesinde eserler kronolojik bir sıra gözetilerek teşhir edilmektedir. Bu eserler arasıdna en çok dikkat çeken eserler; tabletler, mühürler ve pişmiş topraktan yapılmış seramik kaplardır. Bunun dışında müzede Kültepe kazıları sırasında çekilmiş olan fotoğraflar ve plan çizimleri ile krokiler de sergilenmektedir.