Erzurum ilinde ilk müze hareketi 1942 yılında Selçuklu dönemine tarihlenen Yakutiye Medresesi’nde depo hizmeti olarak başlamıştır. 1947 yılında ise Çifte Minerali Medrese’ye taşınan müze, 1967 yılına kadar burada teşhir hizmeti vermiştir. Daha sonra müzenin içerisinde yer alan eserlerin çoğalması sonucu yeni ve modern bir müze binasına ihtiyaç duyulmuş, 1967 yılında da bu ihtiyacı karşılamak adına yeni bir müze binası yapımına başlanmıştır. 1968 yılından beri de Erzurum Arkeoloji Müzesi bu binada hizmet vermektedir.
Müzeye girişte ilk olarak binanın bahçesindeki ve revaklarındaki taş eserler dikkat çeker. Bu eserler kabaca; yazıtlar, heykel ve heykel parçaları, sütun başlıkları gibi mimari öğelerden oluşur.
Bahçe aşılıp müzeye girildiğinde karşılaşılan ilk salonda, Erzurum ili çevresinde yapılan Karaz Höyük, Güzelova, Pulur, İkiztepe, Patnos ve Varto höyük kazılarında ele geçen, Prehistorik çağlardan itibaren Bizans dönemine kadar olan uzun döneme tarihlenen eserler sergilenir. Bu eserler müzede kronolojik bir sıra gözetilerek sergi düzenine konmuştur. Bu eserlerin arasında önemli olanlar; obsidyenden yapılmış kesici ve delici aletler, taş baltalar; ilerleyen dönemlerde çeşitli madenlerden basılmış sikkeler, süs eşyaları ve mozaikler sayılabilir.
Birinci salondan ikinci salona geçilen koridorda, Erzurum ve çevresinden elde edilen arkeolojik buluntuların yanı sıra, Urartu ve Selçuklu dönemine tarihlenen bir takım eserler de teşhir edilmektedir.
İkinci salon ise etnografya salonudur. Müzenin bu seksiyonunda Erzurum ve çevresinden toparlanan giyim eşyaları, değerli madenlerden yapılmış süs eşyaları, ateşli ve kesici – delici silahlar, bakır kaplar, şifa tasaları gibi eşyalar bulunur.
Müzenin ikinci katında küçük bir salon daha bulunur. Bu salonda çeşitli dönemlere ait el yazması yazıtlar ve kitaplar sergilenir. Müzenin kitaplığı da bu bölümde bulunmaktadır.
Erzurum Arkeoloji Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Yakutiye Caddesi üzerinde bulunan Müze, Yakutiye Medresesi’nin hemen önünde konumlandırılmıştır. Şehir içi minibüs ve otobüs seferleri ile müzeye ulaşım sağlanabilir.
Haftanın pazartesi günü hariç diğer her günü açık olan müze saat 08:00 ile 17:00 arası eski ve yörenin geleneklerine merak duyan ziyaretçilerini bekliyor.