Kızamık, hasta ile temas ve solunum yolu ile geçen, bulaşıcı bir hastalıktır. Genel olarak kış aylarında ve bahar aylarında daha çok görülür. 3 – 10 yaş aralığında ki çocuklarda daha fazla görülmektedir. Ayrıca yetişkin kişilerde de görülebilir ve çocuklardan daha fazla etkili olur.
Hastalık kızamık mikrobu vücuda bulaştıktan 1 – 2 hafta sonra ortaya çıkar.
Belirtileri;
- Ateş,
- Baş ağrısı,
- Gözler de kızarma,
- Öksürük,
- Burun akıntısı,
- Gözlerde kızarma,
- Işığa karşı duyarlılık.
Şeklinde belirtiler verir ve bu belirtilerin ardından ağız içinde lekelenmeler oluşur. Ağızda oluşan lekeler bir zaman sonra yüz, boyun, göğüs, kollar, karın ve bacaklara dağılmaya başlar. 4 gün kadar sürer. Ardından hastalığın belirtileri ve lekeler sıra ile yok olur.
Kızamığın tedavisi
Kızamık hastalığı aşırı bulaşıcı olduğundan dolayı hasta çevresindeki diğer insanlardan uzak tutulmalıdır. Bu şekilde hastalığın yayılması önlenebilir. Kızamık hastalığı daha çok okul gibi kalabalık yerlerde daha çabuk yayılır.
Hastalığın yayılmasından ziyade hastalığın tedavisi için hasta olan çocuğun temizliğine ve beslenme şekline çok önem verilmelidir. Çocuğun odası havalandırılmalı, güneş gören bir oda olmalı ve temiz tutulmalıdır. Aynı zamanda hastanın üşütmemesine de dikkat edilmelidir. Bu tür ayrıntılara dikkat edilmezse eğer, hastalık daha da ilerleyerek tehlikeli bir hal alır. Hastalığın ilerlemesi engellenmez ise zatürree gibi hastalıklara neden olur.
Kızamık aşısı
Kızamık aşısının uygulamaya geçmesi ile beraber hastalığın yaygınlaşması oldukça engellenmiştir ve yüksek oranlarda hastalık azalma göstermiştir. Kızamık için yapılan aşı hastalıktan korunmak için en etkili yöntemdir. Kızamık geçiren çocuklar ve kızamığın aşısı yaptırılan çocuklar bir ikinci defa kızamığa yakalanmazlar. Kızamık aşısı bebeklerin 1 yaşına girmeleri ile beraber vurulur.