Afyon’da bulunan Atatürk Karargâhı Müzesi ilk olarak, bugünkü Emniyet Müdürlüğü’nün bulunduğu eski Belediye binasında sergiye açılmıştır. Bu binanın bir odası, Zafer Odası olarak düzenlenerek teşhire uygun eserler sergilenmekteydi.
İlk Büyük Millet Meclisi’nin toplanmasından hemen sonra, Atatürk dağınık bir görünüm gösteren kuvay-i milliye hareketi yerine, bu ufak grupların toplanarak resmi ve düzenli bir ordu kurulması çalışmalarına hızlı bir şekilde başlamıştır. Bu bağlamda da Batı Cephesi Komutanlığı’nı kurup, komutanlığına da İsmet Paşa’yı atayarak büyük bir adım atmıştır.
Daha sonra Atatürk bu komutanlığa denetleme yapmak üzere, maiyetindeki bir heyetle 6 Ağustos 1920 günü Afyon’a, buradan da Kütahya ve Eskişehir’e geçmiştir. Burada birlikleri ve komutanlıkları denetledikten sonra dönüşte, 28 Ağustos 1920’de tekrar Afyon’a uğramıştır.
Kurtuluş Savaşı’nın sonunu getiren Büyük Zafer’e üç gün kala, 27 Ağustos 1922 günü Türk milli orduları Afyon’a girmiş ve bu dakikadan sonra da Başkomutanlık ve Batı Cephesi Karargahı Afyon iline kaydırılmıştır. Atatürk de hemen ertesi gün bu karargaha gelerek çalışmalarına hız vermiştir.
Atatürk Kurtuluş Savaşından ve Cumhuriyet’in ilanından sonra Afyon’a 9 kere daha gelmiş ve bu gelişlerinde de daha önce karargah olarak kullandığı bu binayı ziyaret ederek, bir nevi o günleri tekrar ve tekrar yaşamıştır.
Afyon Atatürk Karargâhı Müzesi günümüzde Afyon Hükümet Konağı karşısında, Atatürk Anıtı’nın hemen yanındaki binadadır. Bina 1913 yılında dönemin belediyesi tarafından yaptırılmış olup iki katlıdır. Kemerli bir kapıdan içeri girildikten sonra karşılaşılan büyük salonun sağındaki oda, “Zafer Odası” olarak düzenlenmiştir. Bu odada Atatürk’ün kullandığı 1 masa, 3 kanepe ile koltuk, 3 sandalye, 2 sehpa bulunmaktadır. Duvarlarında da Atatürk’ü Kocatepe’de gösteren yağlıboya tablo ile Büyük Zafer ile ilgili fotoğraflar bulunmaktadır.
Afyon Atatürk Karargahı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Afyon’un Akşehir ilçesinde bulunan müzeye gitmek için şehir merkezinden ve gardan kalkan otobüsler ile ulaşım mümkündür. Pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık olan müze, milli tarihe ilgi duyan insanları beklemektedir.