1935 senesinde Tire’de bulunan İmaret Camisinde kurulan Tire Müzesi, 1971 yılından itibaren yeni müze binasından hizmet vermektedir. Bu müze etnografya ve arkeoloji bölümü olarak iki bölümden oluşmaktadır. Ancak eserlerinin büyük bir çoğunluğunu etnografik eserler oluşturur.
Müzenin üst katında dört salon bulunur. Bunlarda birisi arkeolojik eserler ile donatılmış olup diğer bölümler ise etnografik eserlerin sergilenmesine ayrılmıştır.
1. Salon
Arkeolojik eserlerin teşhirine ayrılan bu bölümde, Roma döneminde yapılmış olan heykeller, seramik kaplar ve yine Roma dönemine ait mezar taşları ile Anadolu’da büyük bir zaman dilimi içerisinde tapınılmış olan tanrıça ana “Kybele” kabartması, aslan heykelleri, Roma devri kandilleri ile camdan koku ve gözyaşı şişeleri yer alır.
Bu salonda aynı zamanda Roma, Bizans ve Osmanlı Devrine ait altın, gümüş, elektron ve bronz gibi madenlerden basılmış sikkeler de sergilenmektedir.
2 – 4. Salonlar
Bu salonlarda Tire ve yöresinde dokunmuş, işlenmiş bindanllı, üç etekler, ceketler, yemeniler ile para, tütün ve mühür keseleri, gümüş eşyalar, tabancalar, kılıçlar, el yazması Kuranlar, lambalar, Osmanlı döneminde imal edilmiş cam eserler sergilenir.
Müzenin alt katı ise yine etnografik eserlerin teşhirine ayrılmıştır. Sergilenen bu eserlerin arasında en önemlileri tekke eşyaları ile tabancalar, kılıçlar, sedef kakmalı sehpalar ile seramik başlar, figürinler, kaplar ve kandillerin yanı sıra; göz alıcı bir güzelliğe sahip olan camdan haçlar, akik mühürler ve Roma ile Bizans dönemine ait mimari parçalar yer alır.
Bu bölümde aynı zamanda ahşap oyma sandıklar, alınlıklar ve Lütfi Paşa Camisinden alınan ahşap minber alınlığı gibi ahşap oymacılığının en nadide eserleri sergilenir.
Müzenin bahçesinde ise Roma ve Bizans döneminde yapılmış olan mermer ve terra cota eserler sergilenmektedir. Ayrıca müze içerisinde zengin bir kütüphane de bulunmaktadır.
Tire Müzesine Nasıl Gidilir?
Tire’nin oldukça merkezi bir konumunda olan Samizade Meydan’ında bulunan müzeye ilçede bulunan minibüslerle ulaşmak oldukça kolaydır. Pazartesi dışında haftanın her günü saat 08:30 ile 17:30 saatleri arasında açık olan müze, tarihe özellikle de etnografyaya ilgi duyan ziyaretçilerini beklemektedir.