Kişinin hem kendi dünyasında hem de dış çevresinde huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamasına ruh sağlığı denir. Ruh sağlığında bir problem olmayan kişi gerçekler ile daha barışık olur. Kişi olaylar ve sorunlar ile daha alakalıdır. Ruh sağlığı yerinde olan bir kişinin kendine özgüveni ve çevresinde bulunan insanlara güveni olur.
Ruh sağlığında problemi olmayan kişiler daha verimli, samimi, güler yüzlü ve çevreyle iletişim içinde olur. Kendi varlığını herkese kabul ettirmede başarı sağlar. Ayrıca olaylar karşısında mantıklı davranır. Hoşgörü ve kişileri alttan alma özelliğine sahiptir. Hatalarını kabul eder ve telafisi için çaba sarf eder. Bütün bu sayılan olumlu özellikler ruh sağlığı yerinde olanlar için geçerlidir. Ancak bazı durumlarda bu özelliklere sahip olan bir kişinin de ruh sağlığı problemi olabilir.
Ruhsal yönden hastalık, kişinin davranışlarında, duygu ve düşüncelerinde olumsuzluk ve aykırılık bulunması halidir. Ruhsal hastalığı olan bir kişinin bütün hayatı alt üst olur. Çevresindeki ilişkileri bozulur. Bunalıma girer, kendini ifade etmekte güçlük çeker. Daima haklı olduğunu savunur, kimseye güven duymaz.
RUH SAĞLIĞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Ruh sağlığını etkileyen birden çok faktör vardır. Bunlar çevresel ve kişisel olarak iki gruba ayrılabilir.
- Kişisel faktörler: İlk olarak yaş etkili bir faktördür. Ergenlik döneminde orta yaşlarda ve ihtiyarlık döneminde daha çok kişiler ruhsal bunalıma girer. Ergenlik döneminde meydana gelen sivilceler, hormonal değişim ve karşı cinsle alakalı olumsuzluklar ruhsal dengenin bozulma sebeplerindendir.
- Çevresel faktörlere ise aile yapısını örnek olarak verebiliriz.
Aile: Ailede ruh sağlığı bozuk bireylerin bulunması diğer sağlıklı bireyleri de etkileyerek sağlıklarının olumsuz yönde etkilenmesini sağlar. Aile içinde geçimsizlik, davranış bozuklukları, ilgisizlik, aşırı disiplin aile içinde yetişen bireyleri olumsuz etkiler ve ruh sağlıklarının bozulmasına neden olur.