Cep telefonu ve akıllı telefon satın alma rehberi yazacaktım ki, konu ile ilgili bir cep telefonu operatörünün reklamları yayınlanmaya başladı. Gerçi onlarda bir nevi hizmet veriyorlar ama bizimkisi karşılıksız bir hizmet. Bizden bir cep telefonu almak zorunda değilsiniz. Zaten çok ısrar etseniz bile satmadığımız için böyle bir isteğe cevap vermemiz mümkün değil.
Satmadığımız gibi herhangi bir firma bize bu konuda sponsor da olmadığı için rahatlıkla tecrübelerimizi sizinle paylaşabiliriz. Genel olarak marka veya model önerisinde bulunmayacağız. Yani anlatacağımız mevzu şu balığı alın değil. Balık alırken dikkat etmeniz gereken noktalar.
Piyasa da o kadar çok model ve değişik cihaz var ki ayrım yapmak da zor oluyor. Bu yüzden ilk olarak bir modelin üzerinde yoğunlaşmayın. Önce ihtiyaçlarınızı belirleyin. İhtiyacınızın ötesinde cihazlar satın almak paranızı çöpe atmakla eşdeğer olacaktır.
Sadece konuşmaktan ibaret ise, her telefonda bu işlevin standart olduğunu unutmayın. İşin içine multimedya uygulamaları girdiğinde bugün normal bir telefondan çok, akıllı telefon denilen “dokunmatik” cihazları seçmek faydalı olur.
Video seyretmekten tutun, sosyal medya uygulamaları da dâhil birçok internet sitesine ulaşmak, daha büyük ekranları sayesinde daha kolay e-postalarınızı okuyup size gönderilen dosyaları da kontrol edebilirsiniz. Hatta oyun oynayabilirsiniz.
Akıllı telefon veya normal cep telefonu olsun ilk çıktığı gibi satın almayın. Cihazlar her ne kadar test ediliyorsa da kullanıcılar cihazın suyunu çıkartacak kadar çok kurcaladıkları için, olası üretim hatalarına karşı paranız cebinizde kalacaktır. Yazılımsal güncellemeleri de es geçmemek lazım. Basit bir işlev yüzünden sinir olmaktan kurtulursunuz. Ayrıca telefonları çıktığı gibi satın almak, ithal eden firmaların daha az rekabet ortamında daya yüksek fiyattan satacaklarını da göz ardı etmeyin.
Akıllı telefonlar bir asgari ücretten bile yüksek fiyat etiketine sahipler. Hatta bazıları birkaç aylık asgari ücret tutarı kadar olabiliyor. Dolayısı ile cihazın belirli bir süre sonra yenisi çıkacağından ve almak isterseniz elinizdeki cihazı 2. elde değerlendirebilme olanaklarını da göz önüne alarak bir cihaz satın alın.
Eğer sürekli yeni bir cihaz aldığınızda elinizdekini birilerine hediye ediyorsanız, bu durum yeğenleriniz tarafından en sevilen akraba olma unvanını size verse de bir süre sonra bu durum çok farklı beklentilere de neden olabilir. Çok sevdiğiniz birisine de zaten kullanılmayıp, rafta bekleyecek sizin için atıl duruma gelmiş bir cihaz hediye etmektense, onu gerçekten sevdiğinizi ona yeni bir cihaz alarak daha güzel gösterebilirsiniz.
Cihazların mutlaka batarya dayanıklılık sürelerine dikkat edin. Ben her yerde cihazı şarj ederim düşüncesi sizde hâkim olursa yarı yolda kalabilirsiniz.
Yine mutlaka kıyafetinize ve konumunuza uygun bir telefon seçmeye özen gösterin. Eğer telefonu sürekli cebinize koyma alışkanlığınız varsa artık ya bu alışkanlığınızdan vazgeçin ya da buna uygun telefonlar satın alın. Sanırım hiç kimse, hele ki akıllı telefon gibi kocaman bir cihazı, silah taşır gibi belinde taşımak da istemez.
Servis, yedek parça ve garanti süreçlerinde problem çıkmayacak firmaları tercih etmeniz akıllıca olacaktır. Cihazları satın alırken sadece satın alma maliyetlerini düşünmeyin. Hemen her cihaz da olduğu gibi işletme maliyetlerini hesaba katın.
Cihazların işletim sistemlerinden haberdar olun ve size en uygun olanını seçin. Akıllı telefonlardaki en önemli özellikler, sonradan yükleyebileceğiniz veya satın alabileceğiniz uygulamalar olacaktır. Bu nedenle uygulama geliştirilemeyecek cihazlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
Akıllı telefonların ciddi bir fotoğraf çekme kabiliyetine ulaştığını söyleyebiliriz. Bu durumu mutlak değerlendirin. Akıllı telefon demek gezdiğiniz hemen her yere fotoğraf makinesi ve video kamera ile beraber gitmek demektir. Satın alacağınız cihaz bu istekleri yerine getirebiliyor olmalı.
Cihazın diğer elektronik cihazlarla ne kadar uyumlu olduğuna bakın. Malum, akıllı telefonlar ile gerçi çok fantastik olacak ama akıllı evler de yönetebilirsiniz. Yine cihazın ülke şartlarındaki teknolojik alt yapı ile uyumluluğunu araştırın. Cihazın belki de en önemli özelliklerini kullanamayabilirsiniz.
Çift kamera yani hem ön hem arka yüzünde kamera olması avantajlardan bir diğeri iken, her ne kadar bazı uygulamalarla cihazlar üreticilerin tavsiye etmedikleri yollarla kapasitelerinin arttırılabiliyor olsa da, kendiliğinden daha yüksek kapasiteye sahip cihazları seçmeye özen gösterin.
Cihazınızı gözünüz gibi korusanız da, sıvı dökülmesinden tutun bir yerlere düşmesi, darbe alması da söz konusu olabilir. Bu yüzden dayanıklı cihazlara göz gezdirin.
En önemli noktalardan birisi ise, mutlaka cihazı satın almaya karar verdiğinizde kesinlikle ne kadar teknoloji marketi biliyorsanız fiyat kontrolü yapın. Ciddi sayılacak kadar cihazı ucuza alabilirsiniz ama fiyatları değerlendirirken cihazların garanti prosedürleri ve ithal eden firmanın distribütör olup olmadığını da göz önüne alın.
En sona sakladığımız konu ise bütçe konusu. Muhtemelen araştırmaya başladığınızda kafanızda oluşan ilk bütçe rakamını aşacaksınız. Veya aşma teşebbüsünde bulunacaksınız. O yüzden ilk araştırmaya başlarken bütçenizi belirleyin desek de, cihazları inceledikçe iştahınızı kabartacak özellikleri ile beraber yükselen fiyatlar, bizim bu tavsiyemizi dikkate almanızı engelleyecektir. Yinede adet yerini bulsun diye bir bütçe oluşturup öyle araştırmaya başlamanızı tavsiye ediyoruz.
Aklımıza gelenler bunlar. Saydığımız maddeleri araştırmak için cep telefonu ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı internet sitelerinden de faydalanabilirsiniz.
Öğrenmek istediğiniz herhangi bir şey olursa bize yazın. bilgimiz dahilinde cevap vermeye çalışırız.