Depresyon Nedir?
Depresyon insanın karamsarlığa düştüğü bir hastalık türüdür. Ama bu hastalık atlatılabilir. Hastalık derecesi ve çeşidine göre doktor yardımı ya da hastanın etrafında bulunan kişilerin göstermiş olduğu anlayış ile kolayca atlatılır. Birçok insan zaman içinde kendini karamsar hisseder. Fakat bu durum geçicidir. Ruh halindeki değişkenliğin ne zaman bitip, nerede başlayacağını kestirebilmek oldukça güçtür. Birçok faktörün neden olduğu depresyon farklı şekillerde ortaya çıkar ve ergenlikten orta yaş grubuna kadar herkeste görülebilir.
Kişilerde Göülen Depresyonların Nedenleri Nelerdir?
Depresyonun Nedenleri
Bu hastalığın birden çok nedeni vardır. Bazen kadınlarda doğum sonrası bir ruhsal çöküntü meydana gelir ve bu çöküntü doğum sonrası depresyon diye adlandırılır. Bu durum başlı başına bir hastalık çeşididir. Hastalığın en yaygın belirtisi ise bebeğe karşı olumsuz davranışlar ve suçluluk duygusudur. Doğum sonrasında ki depresyonlarda anne bebeği ve evi ile ilgisiz hale gelir. Çoğunlukla evlilik ilişkilerinin bozulmasına neden olur. Bu tür vakaların ilerlemesi sonucunda intiharlar bile meydana gelebilir. Doğum sonrası depresyonlarda psikolojik nedenlerin haricinde, hamilelik ve doğumun yol açtığı hormonal bozukluklar da olabilir. Tedavi uygulanırken ilk olarak hormon düzeyinin dengede tutulması amaçlanır.
Depresyon hastalığı kalıtımsal da olabilir. Ancak kişinin ruh haline bağlı stres ve endişe oluşturan ortam olmadan rahatsızlık meydana gelmez. Ruh hali bozuk olan anne tavır ve davranışları ile ailenin diğer fertlerini de etkiler.
Sevilen bir yakınını kaybetmek de geçici olsa da ciddi bir depresyona neden olabilir. Bu kayıp karşısında acıyı dillendirmek çok normaldir. Bu acıyı bastırmak ise çok yararsızdır. Acıyı bastırmaya çalışmak depresyon süresini uzatır. Acı ile birlikte çok zaman agresiflik, suçluluk hissi, çevredeki insanlara karşı soğukluk oluşabilir ve kişi kimi zaman kaybettiği kişinin davranışlarını taklit bile edebilir.