Web dünyasında genelde her yenilik kullanıcılara farklı deneyimler yaşatmak üzere fayda sağlar. Peki, HTML in mevcut sürümü 4.1 den 5 e yükselmesinde kullanıcılar açısından ne gibi faydalar sağlayacak. Aslında fayda sağlayacak mı diye öncelikli olarak sorsak daha iyi olacak.
Yıllar önce tablo yani “table” elemanından kurtulmuş ve tablosuz tasarımlara geçmiştik. Bunun en büyük faydalarından birisi, tasarımcıların sayfa üzerinde bir alanı daha iyi kullanabilmesi ve alanları çok daha rahat konumlandırabilmesine fayda sağlıyordu.
Ancak tablosuz tasarımın da bir zorluğu başladı. Çünkü belirlenen alanı belirlenen pozisyonda doğru bir şekilde tarayıcıların tümünde gösterebilmek adına bu kez tablolu tasarımlardan daha fazla kod kullanılmaya başlandı.
Web 2.0 deyimi yani ziyaretçilerin internet sitelerine katkı sağlamaya başladıkları dönemden itibaren sektördeki canlılık artınca insanlar hem daha fazla sayıda internet sitesi ziyaret etmeye başladılar hem de internet siteleri sahibi olmaya başladılar.
Bu durumda tasarımcılar ve yazılımcılar için bu karmaşa içerisinde ihtiyaçlara cevap verme konusunda zorlanmaya başladıkları gibi herkesin daha rahat anlayabileceği bir sistem ihtiyacı da hissedilmeye başlandı. Basit bir işlem için bir sürü kod yazmak ve bu kodların hepsini en baştan tüm tarayıcılar için düzenlemek cidden çok fazla zaman kaybına neden olmakta.
HTML5’te temelde yazılımcıların daha basit ve rahat şekilde web sitesi tasarlayabilecekleri bir dil haline geldi. Alanlar önce sınıflandırılmakta sonra sınıflandırılan alanlar biçimlendirilmekteydi. HTLM5 ile beraber tanımlamalar bu kez tarayıcının direkt olarak anlayacağı alanlara dönüştürüldü.
Bunun nasıl bir faydası var diye düşünürseniz, Çin'de herkesin bir gün içerisinde sadece 1 pirinç tanesini çöpe attığını düşünürseniz, toplamda çıkacak rakamın büyüklüğünden dudaklarımız uçuklayacaktır. Binlerce hatta milyonlarca sayfaların içerisinden bu fazlalık olarak gözüken kodların atılması demek, anlık binlerce ziyaretçisi olan internet sitelerinin yüklerini çok ciddi şekilde azaltabileceğini söylersem de sakın şaşırmayın.
Bu durumu yine farklı bir benzetme ile açıklarsak, farklı hastanelerde bölümler farklı katlarda ve yerlerde olurken, artık tüm hastanelerde göz ile ilgili bölümün 1. katta, kulak ile ilgili bölümün 3. katta olması gibi HTML5'te içerdiği yeni tagları ile sunucular tarayıcılara bu bilgileri standart halde göndermeye başlamış oldu. Bu durumda hastaneye gittiğinizde danışmaya göz, kulak vb ile ilgili bölümlerin nerede olduğunu soran insan sayısı azalacağı için danışma önünde de oluşan kuyruk neredeyse yok olacaktır.
Sadece faydası bu kadarla da kalmıyor. Bu işlev ilk etapta yazılımcılara fayda sağladı gibi gözükse de, yetenekleri itibari ile Adobe Flash, Microsoft SilverLight gibi eklentilere daha az ihtiyaç duyacağı için özellikle performans, güvenlik sorunları, güncellemeler gibi konularda kullanıcılara ciddi fayda sağlayabileceğini söyleyebilirim. Bu sayfayı görüntülemek için bilgisayarımda ne yüklü olması gerekiyor gibi sorular ve sorunlar azalacaktır.
Belki bu durum en çok mobil Apple kullanıcılarının hoşuna gidecektir. Ancak bu yenilik hiçbir zaman Css veya Web 2.0, Jquery, Ajax gibi eklentilerin web dünyasında başardığı değişim gibi direkt etki sağlayacağını düşünmüyorum. HTML5 için sektöre bir değişim getireceğinden daha çok bir düzenleme getirdiğini söyleyebilirim.