Bir bireyin yaşamı esnasında sergilemiş olduğu her şey davranıştır. Örneğin; ağlamak, gülmek, konuşmaya çalışmak, vs. Davranışın ne demek olduğunu söyledikten sonra şimdi davranış türlerini inceleyelim.
DAVRANIŞ TÜRLERİ
Davranışları 3 başlık şeklinde toplayacağız. Bu davranışlar:
- İçgüdüsel Davranışlar: Bu davranışın diğer adı refleksif davranıştır. Refleks dediğimiz zaman aklımıza ne gelir? İstemsiz şekilde yapılan şeyler. Örneğin; birisi aniden suratınıza vuracakmış gibi hareket etse göz kırparsınız ya da kaçarsınız. Sıcak bir maddeye dokunduğunuz an da elinizi geri çekme davranışı gösterirsiniz. İşte bu durumlarda yapılan davranışlar içgüdüsel davranışlardır. Refleksler sonradan ortaya çıkan davranışlar değildir, yani doğuştan gelmektedir.
- Öğrenilmiş Davranışlar: Bu davranış türü sonradan ortaya çıkmış olan davranışlardır. Yaşam esnasında belli öğrenmeler oluşur ve bunların sonucu olarak ortaya çıkar bu davranışlar. Öğrenilmiş davranışlar sonrasında kalıcı ve belirli bir davranış değişikliği olur. Örneğin; bisiklete binmek, araba kullanmak, çocuğun evinin yolunu bulabilmesi, vs.
- Geçici Davranışlar: Geçici davranışlar normal durumlar dışında oluşan davranışlarıdır ve farklı durum geçince davranışlar da ortadan kalkar. Örneğin; alkol almış ve sarhoş olmuş bir birey çok farklı hareket eder. Hasta olmuş bir birey tedavi sırasında ilaçların etkisi ile kendine ait olmayan anlık davranışlar sergileyebilir. İşte örneklerde olan durum geçici davranışlardır.