Rol oynama tekniği, öğrencilerin gerçek yaşama uyumlarını kolaylaştırma bakımından oldukça özeldir. Rol yaparaktan bir birey yaşamda karşılaşabileceği herhangi bir şeye nasıl tepki vermesi gerektiğini öğrenir, kendisini hayatta daha iyi ifade eder. Olaylara karşı farklı bakış açıları geliştirebilmeyi öğrenir ve öğrencilere olayların sonuçlarını görebilmeleri için uygun bir tekniktir. Öğretimde kullanılan tekniklerden en başarılı olanları ‘’yaparak, yaşayarak‘’ ilkesini benimseyenlerdir. Rol oynama da ‘’yaparak yaşayarak‘’ ilkesini benimseyenler arasındadır. Rol yapmanın bireye kazandırdığı çok güzel özellikler vardır. Bunlar:
- Güçlü iletişim yeteneği ya da iletişimi geliştirme.
- Empati kurabilme.
- İnsanlara karşı hoşgörülü olabilme.
Bu teknik her alanda ve her zaman kullanılabilir, yani sadece okul öncesi ya da ilköğretimde kullanılır denilemez. Bilhassa bu tekniğin öğrenciye sağladığı faydaların yanı sıra öğretmenlere de çok büyük katkı sağlar. En önemli katkı olarak öğrenciyi tanımaktır ve aynı zamanda öğrencilerin derse katılımını sağlar. Bir öğrencinin derse katılımı demek kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesi demektir.
Bu teknik öğrenci merkezlidir; çünkü öğrencinin rol yaparak kendiliğinden gelişimi sağlanır. Rol oynamanın gerçekleştiği bir sınıf ortamı çok farklıdır, güzeldir ve eğlencelidir. Daha önce yapılmayanlar, yapılamayanlar yapılabilir bu teknikte ve bu sayede öğrenciler öğrenirken eğlencenin tadını almış olurlar.
Rol yapma sırasında öğretmenlerin yapması uygun olan davranışlar:
- Öğretmenler rol yapmayı öğrenciler ile birlikte tasarlamalılar. Senaryonun geliştirilmesi mesela birliktelik içinde olmalıdır.
- Öğrencilerin hepsi oyunlarda rol alamayabilir. Rol alacakları ve almayacakları öğretmen belirler ve bu dağılımda hassas davranmalıdır, farklı bir etkinlikte oynamayanlara öğretmen şans vermelidir.
- Oyunlar sınıflarda oynanır ve çıkarılması gereken dersler çıkarılır, öğrenciler ile bu dersler tartışılarak doğru olan bulunmaya çalışılır.