Overclock elimizdeki işlemciyi normal çalışma frekansından daha yüksek çalışma frekanslarında çalıştırmamıza verilen addır. Türkçe’ye hızaşırtma olarak çevrilmiş ve sık sık da overlok kelimesi ile karıştırılmaktadır. Gelelim overclock işleminin nasıl yapıldığına.
İşlemcimizi daha yüksek frekanslarda çalıştırabilmemiz için iki tane değişkenimiz mevcut: Bunlar fsb hızı ve çarpan katsayısı. 3.0 ghz çalışma frekansına sahip bir işlemciyi ele alacak olursak 200 fsb hızı 15 çarpana sahiptir ve bu da 3.0 ghz eder. Fakat siz fsb hızını 210 a çıkardığınız takdirde 3.15 ghz lik bir çalışma frekansı elde edeceksiniz. Bu da işlemcinizin geçerli çalışma frekansından daha da yüksek bir çalışma frekansı olmuş oluyor. Bu şekilde kademe kademe işlemci frekansını yükseltebilirsiniz. Fakat tek başına bu değerlerle oynayarak overclock işlemini yapmanız mümkün değil. Donanımların voltaj değerlerini de gözönünde bulundurmalısınız. Ayrıca anakartınızın ne derecede overclock için müsait olduğunu bilmeniz ve de iyi bir soğutma sisteminizin olması gerekmektedir. Zira işlemciyi zorlayacaksak bu işlemcinin daha fazla ısınacağı anlamına gelmekte ve bu yüzden de iyi bir soğutma alternatifimiz bulunmak zorunda.
Fakat overclock normal kullanıcıların yaptığı bir işlemden ziyade performans meraklıları için başlı başına bir hobidir. Amatör şekilde yapıldığı zaman donanımlara büyük zararlar verebilmekte. O yüzden yaptığınız işlemden kendiniz sorumlusunuz. Fakat yine de büyük bir kullanıcı kitlesi bunu yapıyor ve hatta sıvı nitrojen ile soğutulmuş işlemcilerle rekor denemesi yapanlar bile mevcut.
ben de en başta overlok olarak okumuştum. hatta şaşırdım overlokla ilgili bir makale yazılmış olması ilginç geldi. bu arada overclocku da öğrenmem çok iyi oldu, dışarıda bir yerde konu açıldığında kesin sazanlık yapardım…