Rehberlik çeşit yönünden zengindir. Problem alanlarına göre, işlevlerine göre, birey sayısına göre, hizmet alanlarına göre, öğretim basamaklarına göre olmak üzere 5 ’e ayrılmaktadır. Bu yazımızda problem alanlarına göre rehberlik çeşitlerini anlatmaya çalışacağız.
- Eğitsel Rehberlik: Bu rehberlik türünde daha çok öğrencinin dersler ile alakalı durumu ele alınır. Eğitsel rehberlikte ele alınan konuları sorular şeklinde yazalım. ‘’Bir öğrenci nasıl ders çalışmalıdır? Öğrencinin çalışmaları nasıl etkili hale getirilir? Zamanını en iyi nasıl kullanır? Saatlerce çalışıyor; fakat başarılı olamıyor türünde söylemler nasıl çözüme kavuşturulur? Yeni bir ortama giren çocuğun ortama uyum sağlamasına (oryantasyon) nasıl yardımcı olunur? Önemli bir sınava girecek öğrencilerin sınavlara hazırlanmasına yardımcı olacak çalışmalar neler olmalıdır?‘’ İşte bu sorular ile ‘’Eğitsel rehberlik nedir?‘’ tanımlanmaya çalışıldı.
- Mesleki Rehberlik: Mesleki rehberlikte iki durum ön plana çıkar. Bunlar Yetenek ve ilgidir. Bir bireyin yeteneğinin ne olduğu ve ilgisinin ne yönde olduğu belirlenir ve bu belirlenme sonucunda meslek seçimi yapılır. Bir mesleği seçmek için öncelikle yetenek gereklidir, yani sadece ilgi duyulması o mesleği başarabileceğiniz anlamına gelmemektedir. İşte bir öğrencinin mesleki durumunu belirlemek için sunulan rehberliktir.
- Kişisel – Sosyal Rehberlik: Bu rehberlikte, öğrencilerin kendi gelişimleri, yani kişisel gelişimleri ele alınmaktadır. Bir bireyin kendisiyle ilgili benlik algısı oluşturması, öz güveninin gelişmesi, sorunları çözme becerisi, sosyal ilişkileri kişisel – sosyal rehberlik kapsamına girmektedir.
biz mesleki rehberlik konusunda çok çok eksiğiz, gerçi uygun mesleği bulsak da onu tercih edemeyebiliyoruz, malum şu an Türkiye meslek sahibi işsizlerle dolu