Anatomi Ana Bilim Dalı
Anatomi ana bilim dalı; ana konusu itibari ile, tüm vücudun baş ve boyun da dâhil olmak üzere tüm anatomisini, yani tüm organları ve vücudun genel yapısını, ve gelişimini hem patolojik hem klinik olarak inceleyen bir ana bilim dalıdır.
Anatomi; tıp ilminin temeli olarak sayılır ve bütün bilimler anatomi biliminden etkilenir. Hemen her tıp bilimi anatomi ana bilim dalı incelendiğinde ortaya çıkmış ve anatomi üzerinden yola çıkılarak günümüzdeki tıp bilimleri şeklini almıştır.
Genel itibari ile insan vücudunu anatomik olarak yapısını incelediğimizde tek tek her ayrıntıya takılırsak bir hayli zaman kaybetmiş oluruz çünkü o kadar çok konu ve ayrıntı ile karşılaşırız ki o vakit,bütün bu ayrıntıları zihnimizde tutmamız neredeyse olanaksızdı. Böylece Anatomi bilimi konusu itibari ile yapısal olarak ezbere dayalı ve unutulmaya mahkûm bir bilim dalı haline gelebilirdi.Bu nedenle günümüz tıp bilimcileri anatomi ilminden yapısal olarak faydalanmakla beraber daha çok işlevsel olarak faydalanmayı yeğlemiş ve direk hastalıklar üzerinde bilgi verip araştırmalarda hastalıklar üzerinden yürütülmüştür. Böylece anatomi biliminden azami istifade edilmiş ve edinilen bilgiler unutulmamış ve tıpta her alanda oldukça faydalı olmuştur.
Anatominin alt grupları:
- Sitoloji: hücrelerin anatomik yapısını inceler. Hücre bilimi de diyebiliriz.
- Histologia (mikroskobik anatomi): bir nevi doku bilimidir. Organlarda ki gözle görülmeyen dokuların bir çeşit boyalar ile boyanıp mikroskopla büyülterek görülmesi ve üzerinde araştırmalar yapılır.
- Makroskopik anatomi (gross anatomi): insan vücudunun gördüğümüz şekli ile anatomik olarak incelenmesidir. Örneğin kollar, bacaklar, ağız, burun, göz gibi vücutta ki tüm organları inceleyen bu birim kaynak olarak insan kadavrasından yararlanır. Kadavrayı inceleyerek insan vücudu hakkında bilgi edinirler. Ayrıca iç organlar içinde pek çok dergi gazete veya görsel videodan da bilgi alırlar.
- Gelişimsel anatomi: bu alanda da insan vücudu doğduğu ilk günden itibaren yaşamı boyunca her evreyi ve her aşamasını, fiziksel, duygusal ve bilimsel olarak ta ki ölünceye kadar inceler ve araştırır.
Bu dönem birçok alt başlıkla incelenir:
- Doğumdan önce ki dönem anatomisi
- Çocukluk dönemi anatomisi
- Erişkin dönemi anatomisi
- Yaşlılık dönemi anatomisi
5. Patolojik anatomi: yukarda saydığımız makroskopik ve mikroskobik açıdan insan vücudunun anti normal yapısını inceler.
Bu araştırmalar neticesinde uzmanlar anatominin inceledikleri kısmında uzmanlaşarak o alan hakkında detaylı bilgiye sahip olurlar ve uzmanlaştıkları bölgelerde ortaya çıkan hastalıklarda hemen tanı koyup hastayı seri bir şekilde tedavi edebilirler. İyi bir doktor olmak için iyi derecede anatomi bilgisi şarttır. Doktorlar hangi branşta uzmanlık yapmış olurlarsa olsunlar insan anatomisini ne kadar iyi bilirlerse kendi alanlarında oldukça başarılı olacaklardır. Aksi takdirde mühim ve hayati hatalar yapabilmeleri normaldir. Bu nedenle insan vücudunu tanımalı ve anatomi bilgilerini sık sık tazelemelidirler. Çünkü insan hayatı değerlidir ve hekimlere emanettir.