Günümüzde okullarda çağdaş eğitim anlayışına göre eğitim verilmektedir. Bu eğitim anlayışının özü bir bireyin her yönden kendine ve çevresine yetebilecek şekilde yetişmesini sağlamaktır. Her yön derken; fiziksel, duygusal, bedensel, bilişsel, özbakım becerilerinden bahsedilmektedir. Çağdaş eğitim anlayışında amaç bireyi kendisi için ve yaşadığı toplum için yetiştirmektir.
Bireyin kendisi için yetişmesi ne demektir? Bireyin meslek sahibi olması, ilgi ve isteklerini bilmesi, kendini her yönden gelişime açık hale getirebilmesi demektir.
Bireyin yaşadığı toplum için yetiştirilmesi ne anlama gelmektedir? Öncelikli amaç toplumda yaşayan sağlıklı bireyler, vatandaş olarak bilinçli, sorumlu kişiler yetiştirmektir.
Çağdaş anlayışa göre okullarda verilen hizmetler:
- Öğrencilere öğretim sunulur.
- Yönetim hizmeti vardır.
- Öğrenci kişilik hizmetleri vardır.
Öğrenci kişilik hizmeti nedir, neden vardır ve içinde neler bulunmaktadır?
Öğrenci kişilik hizmeti; çağdaş eğitimde yer alan ve öğrencilere sunulan hizmetlerdir. Bu hizmetler öğrencilerin bulundukları ortamlarda en verimli şekilde öğrenmelerini sağlamak amaçlı mevcuttur. Eğitim ve öğretimden öğrencilerin en uygun şekilde yararlanmalarını sağlamak için sunulan hizmetlerdir. Öğrenci kişilik hizmeti çağdaş eğitimin amacı olan gelişimi amaç edinir, yani öğrencinin her şekilde gelişmesi için vardır. Öğrenci kişilik hizmeti içinde yer alan hizmetleri inceleyelim:
- Okullarda sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Bu hizmet dahilinde her okula sağlık ekipleri gider ve sağlık taraması yaparlar. Bu taramalar bazen aşı, bazen göz, bazen de diş kontrolü, vs. olabilmektedir. Gereken zamanlarda da sağlık eğitimi sunarlar ve önemli olduğu düşünülen bilgilendirmelerde bulunurlar.
- Okullarda sosyal yardım hizmetleri bulunmaktadır. Sosyal yardım hizmetleri kapsamında burslar, yurtlar, krediler, yemekhaneler yer almaktadır. Gereken durumlarda öğrencilere bu hizmetler sunulmaktadır.
- Okullarda özel olarak yetiştirme hizmetleri sunulmaktadır. Bu hizmet dahilinde öğrencilere birçok okulda görülen kurslar açılmaktadır. Konu eksikliği ya da geliştirilmesi gereken tüm öğrencilere bu hizmetler sunulmaktadır.
- Okullarda psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunulmaktadır. Son yıllarda psikolojik danışma ve rehberlik konusunda yapılan çalışmalar artış göstermektedir. Bu hizmet uzmanlar tarafından verilmekte ve öğrencilerin kendilerini tanımalarına, sorunlarını çözmelerine ve daha birçok yönde gelişmelerine katkı sağlamaktadır. PDR servisleri bu konudaki çalışmayı yürütmektedirler.
- Okullarda özel eğitim hizmetleri sunulmaktadır. Son yıllarda daha çok görülen hizmettir. Kaynaştırma eğitimi sunulmaktadır. Engeli olan ya da zeka seviyesi yüksek olan öğrenciler için sunulan hizmettir.
- Okullarda sosyal ve kültürel hizmetler sunulmaktadır. Öğrencilerin sadece ‘’Matematik ve Türkçe öğrenmesi gerekir.’’ Anlayışı son bulmuştur ve bununla birlikte sanat, müzik, spor ve farklı aktivitelere yer verilmeye başlanmıştır. Bu hizmetler sayesinde bireyler hem eğlenerek hem de daha farklı tatlar alarak eğitim hayatlarını sürdürmektedir.
Bazı ülkelerde zekasında bir problem olmayan ancak anlama ve kavrama eşiği diğerlerinden düşük olan öğrencilerin farklı bir sınava tâbi tutulduklarını duymuştum. Bizim eğitim sistemimizin bu aşamaya gelmesi, bu yazıda yazan nitelikleri tam anlamıyla taşıma kim bilir kaç sene alır:((((
Gerçekten çok hırslı, çok yetenekli birçok genç PDR hocası var artık okullarda. Bu çok güzel ama çok fazla öğrenciden sorumlular, bu da onların bazı noktaları gözden kaçırmalarına, herkese eşit hizmet verememelerine neden olabiliyor. Umarım daha fazla rehberlik uzmanı atanabilir okullara.