Sınıf; formal eğitimin verildiği, öğrencilerin ve öğretmenin bulunduğu, bilginin paylaşıldığı ortamdır.
Yönetim; bir durumu kontrol altına almak, iyileştirmek, verimlilik katmak, düzenli şekilde işleyişini sağlamak anlamlarına gelmektedir.
Sınıf yönetimi ise öğrencilere bilgileri verilirken içinde bulunulan durumu düzenlemektir. Öğrencilerin bilgileri almalarının, etkili öğrenmelerin gerçekleşmesi için sınıf ortamının sağlıklı hale getirilmesi gerekmektedir. Sınıf yönetimi gerekli ve önemli bir kavramdır. Sınıf ortamının eğitim vermeye uygun bir ortam olması gerekmektedir ve bu durum etkili sınıf yönetimiyle mümkün olur. Bir öğrenciye konuyu öğretmeye çalışırken verimsiz bir sunuş ve çok sesli bir sınıf ortamı sunarsanız öğrenmeler istendik yönde olmaz. Etkili bir sınıf yönetimi için bu beceriye sahip olmak ve bu beceriyi geliştirmeye çalışmak çok önemli noktalardır. Hangi durumlarda ve ne şekilde eğitim vermeniz gerektiğini bilmeli ve öğrencinin öğrenmesini verimli şekilde yürütmesine yardımcı olmalısınız. Öğretimde yöntem ve teknikler bulunmaktadır. Bu yöntem ve tekniklerin hepsi önemlidir ve belli başlı şekilde hepsinden yararlanmak gerekmektedir. Anlatım da, beyin fırtınası da, proje de vs. bilinmeli ve bunlar kullanılmalıdır.
Sınıf yönetimi yaklaşımları bulunmaktadır. Bunlar:
- Geleneksel Yaklaşım: Geleneksel yaklaşım öğretmen merkezli bir sınıf yönetimini savunur. Bu yaklaşımda sert, katı kurallar mevcuttur ve bu kurallar öğretmen tarafından konulur. Uymaz isen ceza alırsın, uyarsan uslu çocuk olmuş olursun. Ellerinde cetvel olan öğretmen tiplerinin olduğu yaklaşım türüdür. Bu şekilde bir yaklaşımda yetişen bireylerin çok normal olamayacakları da bilinmelidir. Böyle katı kurallara uymak zorunda bırakılan çocukların büyük kısmında sorunlar görülmektedir.
- Çağdaş Yaklaşım: Çağdaş yaklaşım öğrenciyi merkeze alan sınıf yönetimini savunur. Kural konulacaksa kurala uyacak olan öğrencilerin de buna katkı sağlaması beklenir. Öğrenciler ile birlikte oluşturulan kurallar vardır ve öğrenciler bunlara kendi istekleri ile uyarlar. Bu yaklaşım son zamanlarda uygulanmaya başlanmıştır ve oldukça esnek bir yaklaşımdır. Öğrencilere ne kadar birliktelik ve etkileşim sunarsanız o kadar etkin katılım, nitelikli öğrenme görebilirsiniz.
Etkili ve verimli bir sınıf ortamı için sınıf yönetimi gerekmektedir. Sonuç olarak verimli sınıf ortamı, verimli öğrenciler demektir.
Geleneksel yaklaşım bugün birçok özgüvensiz, kişilik gelişimini tamamlayamamış bireylerin yetişmesine neden olmuştur. Bence en iyi öğretmen bu iki yaklaşımı da en iyi şekilde harmanlayabilendir.
İşte bu nokta ne kadar bilgili olursa olsun herkesin iyi bir öğretmen olamayacağını gösteren yerdir. Öğretmenliğin öğretilen bir şey olmadığı, doğuştan gelen bir yetenek olduğu sınıf yönetimi konusunda ortaya çıkar.