Utangaçlık yani bir diğer ismi ile çekingenlik. Kişinin kendini rahat hissetmemesi ya da bulunduğu ortamı yadırgaması ile tanımlanabilir. Utangaç kişiler sorumluluk sahibi olmaktan her zaman kaçınırlar. Bu kanıdan yola çıkarak utangaçlığın asıl nedeninin tembellik olduğu varsayımına ulaşabiliriz.
Tembel insanlar bir şeyler yapmaya sıcak bakmaz, sorumluluk almak istemez ve başkaları adına bir şeyler yapmayı istemez. Oluşan durumlar karşısında tepkisiz kalıyorsanız ya da sorumluluk almaktan çekiniyorsanız sizde utangaçlık hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.
Kişi eğitime aile içinde küçük yaşlarda başlar. Yani informal eğitim ile kişilik gelişimi başlar. Daha sonra bunu örgün eğitim olarak adlandırılan formal yani okul içi eğitim takip eder. Bir bakıma; geçirdiğimiz çocukluk evresi hayatımızın şekillenmesi açısından çok önemlidir. Bu eğitim sürecinin tümünde yapılan aktiviteler ve sosyal çevrenin oluşturduğu etkenler bizim kişilik gelişimimiz için çok önemlidir. Buna bağlı olarak sosyal çevrede, çok sevilen sıcak kanlı birisi olabilir ya da çekingen tavırlarıyla umursanmayan birisi olabilirsiniz.
Utangaçlık bir süreçtir. Bu süreçte yapacağımız olumlu tavırlar ve davranışlar bizi bu hastalıktan kurtarabilir.
Eğer utangaç bir yapınız varsa, yapmanız gereken 3 temel şey vardır.
- Eleştiri: Kendimizi eleştirmek için en iyi yer aynanın karşısıdır.
- Alay: “Eğer bu işi yaparsam çevremde alay konusu olacağım. Bu yüzden hiç başlamasam daha iyi.” gibi bir cümle yerine girişimci olarak o işin nasıl başarılabileceğini etrafınızdakilere ispatlayın.
- Aşağılanma: Örneğin etrafınızda gerek iş hayatı gerek sosyal hayatı olsun başarılı bir kimse düşünün. Eğer bu kişiyle bir sohbet imkanı yakaladıysanız, bunu iyi değerlendirin. “Beni aşağılar, herkese rezil olurum.” gibi bir tavır takınmanın sizin için hiçbir faydası olmayacaktır. Kendinize güvenin ve gidip sohbet edin. Yani işinin ehli kimselerle konuşmaktan asla çekinmeyin.
Bu konularda başarı sağladıktan sonra utangaçlık sürecini yenmek için aşağıda sıraladığım hususlara da dikkat edin.
- Gün içinde en az yarım saat kendinizi geliştirecek kitaplar okumaya özen gösterin.
- Sorumluluk almaktan çekinmeyin.
- Kaybetmeyi göze alın, kaybetmeyi öğrenin.
- Özgüven kaybı yaşamayın.
- Kendiniz için vermeniz gereken kararları başkasına bırakmayın.
- Sık sık seyahat ederek farklı kültürlerdeki insanlarla temas kurun.
- İmkân buldukça kişisel gelişim ya da kendinizi geliştirebileceğiniz herhangi bir seminer veya toplantıya katılın.
- Çevrenizdeki insanları değiştirmek yerine onları oldukları gibi kabul etmeyi öğrenin.
Bu husularda başarı sağlanacak olursa kişi kendi özgüvenini tekrar kazanacak ve utangaçlık terimi hayatından çıkacaktır.
Utangaçlıkla tembellik ne alaka yaa.. Utangaçlığın en büyük nedeni baskıyla büyümek, başkaları ne der aşılamasıyla yetişmektir. Bir de sürekli olumsuz eleştiri alan ve değer verilmeyen, verilse de fark ettirilmeyen çocuklarda yeşerir utangaçlık.
@Hülya Yıldızel Yazının sadece giriş kısmını okumuşsunuz sanırım. Bahsettiğiniz konular utangaçlığın nedenleridir. Benim ele aldığım konu ise utangaçlığı nasıl yeneriz.
Bence tembel olmayıp da çalışkan olan milyonlarca insan var. Ama tüm çabalarını kendi dünyalarında sergiledikleri için çekingenlikleri nedeniyle başarıları pek göze gözükmez. Kısacası ben de Hülya Hanım gibi düşünüyorum.