ReactOS, tamamen açık kaynak kodlu bir bilgisayar işletim sistemidir. Bir bilgisayar işletim sisteminin açık kaynak kodlu olması, kişilerin o sistemi istedikleri gibi düzenleyebilecekleri anlamına gelir. Yani isteyen her insan, hiçbir telif hakkı sorunu ile karşılaşmadan sistemi kendine göre derleyebilir.
ReactOS, çoğunlukla C programlama dilinde yazılmıştır. Ancak sistemin içinde bulunan ReactOS Explorer gibi bazı programların yazımında C++ programlama dili kullanılmıştır. ARM ve AMD64 işlemci platformları için hazırlanan bu işletim sistemi, Windows API işlevselliğini de bünyesinde barındırmaktadır. Sisteme işlevsellik kazandırmak için Unix platformları için Windows uyumluluk katmanı olan Wine’ın da kaynak kodlarından yararlanılmıştır. Bu kaynak kodlar haricinde sistem herhangi bir tabana bağlı kalmamış, tersine mühendislik yöntemi ile sıfırdan geliştirilmiştir.
ReactOS, Linux gibi Windows yapısı ile uyumsuzluk gösteren bir işletim sistemi değildir ve bu yüzden, binary için geliştirilmiş programları çalıştırması elbette daha kolaydır.
React kelimesi, İngilizce “tepki göstermek” demektir. Bu sistemin geliştiricileri, Windows tekeline “tepki göstermişlerdir”.
ReactOS, Windows’a en çok benzeyen ücretsiz ve açık kaynak kodlu işletim sistemi olmak amacıyla geliştirilmiştir. FreeWin95 adlı “Windows 95’in ücretsiz bir klonu” olarak yola çıkan proje, zamanla ReactOS olarak gelişmiştir. Projeyi başlatan kişi, Güney Afrikalı bir Oracle geliştiricisi olan Jason Filby’dir.
1998 yılında yeni bir NT çekirdeği ve basit sürücüler yazılmıştır. Windows kodlarının incelenmesi ve yeniden derlenmesi sürecinde, geliştirici grup kendi içinde büyük tartışmalar yaşamıştır. Fakat projenin geliştirilme aşaması hâlen sürmektedir.
Sistem hâlen alfa aşamasında olmakla birlikte, kişisel programlama için kullanılabilir. Fakat günlük kullanım için, stabil çalışmadığından, bu sistemi kullanmanız önerilmiyor.
Sistemin şimdilik, maalesef, Türkçe dil desteği bulunmuyor.
Sistem gereksinimleri ise oldukça düşük:
- x86 uyumlu bir işlemci, Pentium ve üstü tercih edilir
- 24MB RAM (128MB önerilir)
- 150MB ve üstü kapasiteye sahip IDE sabit disk sürücüsü
- FAT16/FAT32 boot bölümü
- 2MB VGA grafik adaptörü
- CD-ROM sürücüsü
- Standart klavye
- PS/2 uyumlu fare, veya Microsoft Mouse uyumlu fare