Eğitim yaşamanın her safhasında olan, bireylere verilen ve bireyler tarafından alınan bilgiler bütünü olarak tanımlanabilir.
Eğitim yaşamın her döneminde olur ve bunun için eğitimin istenen yönde kişiyi iyiye götürecek yönde olması gerekmektedir. İstenen yönde verilmeyen eğitimin içesine yanlış, kötü davranışlarda girmektedir. Yanlışı ve kötüyü ayırt ederek verilen eğitim ülke kalkınmasına ve gelişen topluma işaret eder. İstenen yönde olması için yapılması gerekenler mevcuttur. Eğitimin istenen yönde olması için plan gerekmektedir. Plan yapma çerçevesinde devreye program geliştirme konusu girmektedir. Eğitim ve program geliştirme ayrılmaz bir bütün olarak değerlendirilmelidir.
Program geliştirme ve eğitim ilişkisi şu şekilde tanımlanabilir:
Program geliştirilir ve eğitim programına yer verilir. Kişiye eğitim çerçevesinde ne verilmek isteniyorsa, ne kazandırılmak isteniyorsa bunların hepsi program geliştirme içerisinde yer alır. Program geliştirme ve eğitimde önemli olan özellikleri sorular olarak yazalım.
- Çocuğa ne kazandırmak istiyorsunuz?
- Amaçlarınız nelerdir?
- 1. Sınıfta anlatılması gereken konular nasıl olmalıdır?
- Her çocuğun öğrenme düzeyi aynı mıdır?
- Sunum tarzını A öğrencisi anlıyor peki B öğrencisi anlayacak mı?
- Anlatımlarınıza neler katabilirsiniz?
- Öğretmen olarak kendinizi yeterli görüyor musunuz?
- Çocuklar kendilerine verilen eğitimi ne şekilde ve ne kadar almış?
İşte bu sorular program geliştirmenin ana unsurlarındandır ve eğitim programlarının kalitesini arttıran eğitim programlarını düzenleyen sorulardır. Eğer bu şekilde sorular ve düzenlemeler olmasaydı eğitim programları rastgele öğrenme sistemi olur ve istenen düzeylerde bireyler yetiştirilememiş olurdu.