İnsanoğlu için en hırpalayıcı duygulardan biriside kıskançlıktır. Kıskançlığın temelinde “sahip olma ve kendisine öncelik verme” istekleri yatar. Bu sahip olunan değerleri kaybetme korkusu da kıskançlığı tetikler.
Evlilikte kıskançlığı tetikleyen şey ise eşlerin düşüncesizce yaptığı eylemlerdir. Bunlara ek olarak birde kıskançlık paranoyası denilen psikolojik bir rahatsızlık vardır. Telefona geç cevap verse, kapıyı geç açsa, yanlış yorumlarla evde huzursuzluk ortamı yaratan ve kavga çıkaran, TV seyretmeyen, gazete okutmayan eşler, evlerde adeta psikolojik bir terör estirirler. Somut hiçbir dayanağı olmayan böyle olaylar genelde kıskançlık paranoyası eseridir. Bu bir hastalıktır ve ilaç tedavisi gerektirir! Durum bu safhaya geçmeden önce önlemler almalı ve bir uzmana başvurmalıyız.
Kıskançlık evliliği yıkabilecek unsurlar arasında yer alırken, her kıskanç kişi illa yuva yıkabilir diye bir kaide yoktur. Eğer kıskançlığınız patolojik bir hal almış ise, yani hayali bir aldatılma kuşkunuz var ise ya da ihtimalleri olmuş gibi kabul edip, kuşku fırtınası içinde yaşıyorsanız evliliğinize zarar verebilirsiniz. Bunların yanında hafif bir kıskançlık evlilikte adeta harç görevi görür. Evliliğe boyut kazandırarak daha da sağlamlaştırabilir. Kıskançlık dozunda olursa evliliğimiz için çok iyi neticeler verecektir.
Eğer kıskanç bir eşiniz varsa dikkat edin! Her dediğini yapmaktan çekinin. Çünkü ileride sizi iki yüzlülükle suçlayabilir. Bunun sonucunda kontrolden çıkabilirsiniz. Yanlış istekleri uygun yoldan reddetmeyi bilmek gerekir.
Kıskançlığın arkasında ilgisizlik yatar. Eğer taraflar bunu bilirse, kıskançlığın çözümü çok kolaydır;
“Sevgi dolu bir bakış, güler yüz ve ağızdan çıkan birkaç güzel söz….”
Gözümün önünde yaşanan bir süreç: Ufak bir kıskanma durumu yaşadı kadın, daha dikkatle gözlemeye başladı adamı, olur olmaz aramalar, şaşırtıcı ziyaretler, internetini, telefonunu didik didik etmek…. Sonu gelmedi bunun, çünkü bir sonu yok, iki mutsuz insan kalıyor geriye sadece. Kıskanmak çok insanca ama kendinizi mahvetmenize sebep olmamalı.