Türkiye yüzyıllar boyunca medeniyetlere beşiklik etmiş, gerek tarihi, gerek eserleri gerekse de kültürü ile hep göz önünde olmuştur. Bugün Türkiye’de bulunan bu eserler bütün insanlığın ortak mirası olarak gösterilmektedir.
Evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, evrensel miras bilincini oluşturmak, çeşitli sebepler yüzünden bozulan ve yok olan değerlerin yeniden yaşatılması için UNESCO ile iş birliği yapılmaktadır. Bu sebepledir ki Türkiye 1972 yılında Paris’te toplanan 17. genel konferans neticesinde “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme” kabul eden şartlara imza atmıştır.
Bu imsanın uluslararası önem taşıması nedeniyle takdir edilen ve korunmaya değer oluşumlar, anıtlar ve sitlere “Dünya mirası” statüsü uygulanmaktadır.
Türkiye’de UNESCO tarafından ‘Dünya mirası’ olarak nitelendirilen ilk eser Sivas’ın Divriği ilçesinde ki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası olmuştur. Mengücek oğulları tarafından yaptırılan bu nadide eserin haşmetine bugün ne Taç Mahal ne de Endülüs sarayları yetişemiştir. Zira eser de var olan incelikler ve taş oymacılığının dünya da bir başka benzeri yoktur. Yine üstad bu eseri yaparken hiç bir nakışın birbirine benzememesine gayret göstermiştir. İlginç olan yanı ise eseri yapan ustanın ilk ve son eseri olmasıdır. Bu sebepledir ki UNESCO’nun koruma listesine Türkiye’de acil olarak giren ilk ve tek eserdir.
Türkiye medeniyetlere beşiklik etmiştir dedik. Gerçekten de barındırdığı onlarca değer ile medeniyetler ülkesi olmayı başarmıştır. UNESCO listesinde yer alan eserlere bakıldığında bunun ne demek istendiği çok iyi bir şekilde anlaşılacaktır.
Peki bu eserlerin listesi nedir ?
- İstanbul’un Tarihi Alanları,
- Safranbolu Şehri (Karabük),
- Hattuşaş (Boğazköy)-Hitit Başkenti (Çorum),
- Nemrut Dağı (Adıyaman-Kahta),
- Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla),
- Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas),
- TruvA Antik Kenti (Çanakkale)
- Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)
kültürel olarak;
- Pamukkale-Hierapolis (Denizli),
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) hem kültürel, hem doğal miras olarak listeye alınmıştır. Buradan da anlaşılacağı üzere Türkiye’de birbirinden güzel gerek tarihimizi gerekse de kültürümüzü anlatan eserler yer almaktadır. Bizim yapmamız ise bu eserlere sahip çıkmak, korumak ve kollamak olacaktır. Nitekim insanlar geleceğe baktığı kadar geçmişe de bakması ve dersler almarı gerekmektedir.
Bu tarz yazıları okudukça seviyorum bu ülkeyi ben ya diyorum hep, bu nasıl bir zenginliktir, kaç millete nasip olur böyle güzel topraklarda yaşamak. Çok şanslıyız ama keşke şansımızın farkında olan bir millet olabilsek:((