Birey için eğitim süreçlerindeki en stres yaratıcı olgu sınavdır. Eğitim derecesini ölçmek ve bireyin eksiklerini saptamak için yapılan sınavları yararlı ve yararlı olmayan olarak iki grupta toplayabiliriz. Türk eğitim sistemi içerisinde adeta kobay haline gelen bireyler birçok sınav sistemi ile tanıştılar. ÖSS – ÖYS – KPSS – YDS – DGS vs. Bu sınav sistemleri bireyin eğitim düzeyini ölçtüğü gibi kendi eğitim düzeyindeki bireylerle aynı eğitim merkezinde öğrenimine devam etmesini sağlamaktadır. Fakat bu sınav sistemlerinin yararlı olduğunu söylemek oldukça zordur. Zira sınav sistemleri ortalama 180 dakikadan oluşan stres seviyesi oldukça yüksek seviye ölçme araçlarındandır.
ÖSS – ÖYS gibi senede 1 kere yapılan ve hayatınızın dönüm noktası olacak olan üniversite – meslek seçiminin önünde bulunan 180 dakika aldığınız eğitim ve öğrenimin ne kadarını gösterebileceğiniz bir sahnedir?
Bir yandan bu sınav sistemlerinin yararlı olmadığını düşünsem de bir yandan da ülkemizde bulunan eğitim sektörünün her sektör gibi ayrıcalıklara sahne olduğunu gördüğüm için en tarafsız yöntem olduğunu düşünüyorum. Birey olarak çoğumuz eğitimin gereksinimlerini yerine getirirken masa başı olarak tabir ettiğimiz yöntemlerle katsayı puanlarını sizden daha fazla gösteren bir eğitim sisteminde tüm soruları doğru cevaplasanız bile giremeyeceğiniz bölümler varken bu sistemler ne kadar sağlıklıdır?
Katsayı sınav sistemlerinin daha adil olması ve meslek liseleri gibi daha önceden meslek seçimini yapmış bireyleri bu alanlara yönlendirmek için getirilmişti. Fakat geldiğimiz noktada katsayı sisteminin bu amaçla değil meslek ve diğer liselerin ayrımını yapmak ve buradaki öğrencilerin farklı tercihlerine izin vermemek gibi kullanımı doğdu. Sonuç olarak gündemde bulunan katsayı uygulamasının kaldırılmasının yararlı mı yoksa zararlı mı olacağını sadece takip ederek görebileceğiz.