Geçmişte özellikle kadınlar tarafından arzulanan estetik görünüme sahip olmak günümüzde kadın erkek fark etmeksizin herkesin arzusudur. Estetik görüntü dediğimizde ise akla ilk gelenler arasında saçların güzelliği, parlaklığı ve saçların sağlıklı bir görüntüye sahip olması yer almaktadır.
Bitkisel yöntemler modern tıbbın henüz ortaya çıkmadığı zamanlardan günümüze kadar gelen süreçte insanlar tarafından aktif bir şekilde tedavi amaçlı kullanılmıştır. Günümüzde bu tedavi yöntemlerine genel olarak alternatif tıp adı verilmektedir. Bitkilerin şifalarından birçok hastalığın tedavisinde yararlanıldığı gibi saç sorunlarının da tedavisinde yararlanılmaktadır.
Saç sorunları dediğimizde akla ilk gelenler arasında saçlarda oluşan kepekler, saç diplerinde görülen ve kişiyi rahatsız eden kaşıntılar ve saçkıran gelmektedir. Bütün bunların tedavisinde yararlanılan şifalı bitkiler ayrıca her ne kadar genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkıp, herhangi bir sorun nedeniyle görülmese de kişileri estetik açıdan rahatsız eden saçlardaki beyazlıklar için de kullanılmaktadır.
Saç diplerindeki kaşıntı yani derilerdeki kaşıntı normal bir durum olmayıp bir rahatsızlıktır. Fakat bu rahatsızlıktan kişilerin kendilerinin rahatlıkla hazırlayabileceği bitkisel bir karışımla kurtulmak mümkündür. Bu bitkisel karışımın hazırlanması için biberiye yağı, üzüm sirkesi, tuz ve 4 tane aspirin gerekmektedir. 1 tatlı kaşığı tuzun, 1 çorba kaşığı biberiye yağının ve 1 çorba kaşığı üzüm sirkesinin dövülmüş 4 tane aspirinle karıştırılmasıyla oluşturulan kürün saç diplerine uygulanması saç diplerindeki kaşıntının önüne geçecektir. Bu karışımdan tam anlamıyla verim alabilmek için kür 2 saat saç diplerinde kalmalı ve işlem haftada bir kez uygulanmalıdır. Saç derisinin hasta olmaması için klimalı ortamlarda özellikle ıslak saçla kalınmaması gerekliliği unutulmamalıdır.
İnsanların estetik görünme kaygıları bazen saçlardaki beyazlıkları da sorun etmelerine neden olmaktadır. Saçlarda var olan beyazlıkların önüne geçebilmek için de bitkilerle oluşturulacak karışımların faydalı olduğu gözlenmektedir. Saçlardaki beyazlıklara karşı bitkisel çözüm için karışım hazırlanmasında defne yaprağına, yeşil ceviz ve bunun yapraklarına ihtiyaç vardır. Bir tutam defne yaprağı havanda dövüldükten sonra beş veya altı tane yeşil ceviz ve cevizlerin yapraklarıyla karıştırılır. Oluşan karışım miktarının 2 katı kadar su ilave edilerek yaklaşık olarak 15 dakika kadar kaynatılması gerekir. Kaynama işlemi bittikten sonra oluşan karışım süzülerek saç diplerine uygulanır. Bu karışım hem saçların normalden daha uzun süre ağarmamasına neden olmakta hem de ağaran saçların kararmalarına neden olmaktadır. Saçların ağarmasını önlemek veya geciktirmek için yapılacak karışımın haftada bir kez uygulanması ve özellikle taze ceviz mevsiminde yapılmasına dikkat edilmesi son derece önemlidir.
Saçlarla ilgili görülen problemlerden birisi de saçkırandır. Saçkırandan da bitkisel yöntemlerle kurtulmak mümkündür. Saçkıran tedavisinde kullanılacak olan bitkisel yöntemlerde domuz yağına ihtiyaç vardır. Her ne kadar ülkemizde temin etmek pek kolay olmasa da bazı şarküterilerde satıldığı bilinmektedir. Saçkıran tedavisinde kullanılacak olan bitkisel karışımda domuz yağının haricinde sarımsağa da ihtiyaç vardır. 250 gram kadar domuz yağının eritilerek 3 baş sarımsakla karıştırılmasıyla oluşturulan kür haftada 2 veya 3 gün 1 tatlı kaşığı kadar uygulanmalıdır. Uygulanacak bölgenin sadece saçkıran olan bölgeye yapılması gerekliliği unutulmamalıdır. Uygulamanın saçkıran olan bölgeye masaj yapılarak tatbik edilmesi gerekliliği de önemlidir. Bu uygulamayı tatbik etmeden önce saçkıran tedavisi hakkında uzman bir hekime danışmanın daha olumlu sonuçlar doğuracağı da kesinlikle unutulmamalıdır.
İnsanların saçlarıyla ilgili yaşadıkları en sık problem belki de kepeklenmedir. Kepeklenmenin önüne evde kolaylıkla hazırlanacak bitkisel bir karışımla geçilebilmektedir. Saçlarda oluşan kepeklenmenin önüne geçebilmek için hazırlanacak olan bitkisel karışım için zeytinyağı, okaliptus yağı, yoğurt, lavanta ve deniz tuzu gerekmektedir. 1 çorba kaşığı okaliptus yağının, 2 çorba kaşığı zeytinyağının, 1 çay kaşığı deniz tuzunun, 1 çorba kaşığı yoğurdun ve 2 damla lavantanın birbirine karıştırılmasıyla hazırlanan bitkisel kür saç diplerine masaj yöntemiyle uygulanmalıdır. Uygulama sonrasında saçların streçle yaklaşık olarak 2 saat kadar kapatılması kepek tedavisinde daha başarılı sonuçlar elde edilmesine olanak sağlayacaktır. Bu bitkisel karışımın uygulanmasından sonra kişinin saçlarını yıkarken kepeğe karşı formüllere sahip olan şampuanları kullanması gerekmektedir.
dökülme için şampuanınızın içine 1 veya 2 diş sarımsak atın derler ama ben hiç cesaret edemedim ya kafam leş gibi sarımsak kokarsa diye. Nefret ederim hem sarımsak kokusundan, deneyen var mıdır acaba?
ama dökülme için tarif vermemişsiniz, yani genetik dökülme değil tabii, diğer türlü olan, sanırım saçla ilgili en sık yaşanan sorun bu