Bir seminer vereceksiniz, ya da bir sunum yapacaksınız. Ancak ne yapacağınızı şaşırdınız. Eliniz ayağınıza dolaştı. Ancak bu sunumu da çok iyi yapmanız gerekiyor, çünkü bu sunumun iyi olması size işinizde terfi ve prestij getirecek! Hemen telaş etmeyin. Alacağınız önlemlerle sunumunuzun harika geçmesini sağlayabilirsiniz.
Sunuma hazırlık evreleri (Etkili sunuş yapma tekniği)
Düşüncelerini toparlayın: sunumdan önce, neler anlatacağınızı aklınızdan geçirin, anlatacaklarınızı belli bir sıraya koyun, İnsanları rahatsız edecek ya da yanlış anlaşılabilecek örnek ya da hikâyelerden uzak durun. Çok fazla ciddi de olmayın iyi bir denge yakalamaya çalışın. Mantıklı, Güvenilir ve heyecanlı olmaya çalışın. Bu üçünün birleşimi etkili sunuşun en temel prensibidir.
Sunumun amacı: sunumunuzun amacının ne olduğuna karar verin. Amacınız ikna etmek mi? Ya da bilgilendirmek mi yoksa güven sağlamak mı? Bu üç amaçtan hangisini kullanacaksanız sunumunuzu ona göre hazırlayın. Sizi dinleyen insanların sizi dinlerken ne duymak isteyeceklerini düşünün.
Son Şekli verme: Sunumunuzu hazırladıktan sonra son şeklini vermek için defalarca okuyun eksik ya da yanlış kısımları çıkarın. Sunumla ilgili gelebilecek soruları düşünün ve bu sorulara hazırlık yapın. Sunumun neresinde ne yapacağınızı kararlaştırın.
Prova Yapma: İyi bir sunum yapmanın olmazsa olmazlarından birisi prova yapmaktır. Prova yapmak, sizin sunum esnasında aşırı heyecanlanmanıza engel olur. Çünkü insanlar daha önce yaptıkları şeyleri daha rahat yaparlar. Prova yaparken eşinizden ya da bir arkadaşınızdan yardım isteyin samimi bir şekilde size fikirlerini söylemelerini isteyin
Sorular ve Cevaplar: Sorulara dolambaçlı cevaplar vermeyin. Kesinlikle bilmediğinize emin olduğunuz bir soru geldiğinde başka bir cevapla geçiştirmeye çalışmayın. Kimse aptal değil! Onun yerine o kişinin sorusunu not alıp toplantı sonunda ilgileneceğinizi belirtin ve toplantı sonunda o sorunun cevabını mutlaka soran kişiye bildirin. Sorulara verdiğiniz cevaplar bilgi verici, açık ve anlaşılır olsun! Size sorulmayan şeyleri tekrar tekrar anlatmayın az önce sunum yaptınız zaten insanları sıkmayın! Soruları alırken tebessüm edin soru için teşekkür edin. Dinleyicilere çok mutlu olduğunuzu hissettirin.
Şerif İzgören'i izleyin mesela, örnek alın onu sunum konusunda, youtubeda videosu dolu, sessiz ve derinden milyonlarca hayran edinmiştir kendisine