İntestinal adezyon olarak adlandırılan bağırsak yapışıklıkları sık rastlanan ve hastalara ciddi sorunlar yaratabilen bir durumdur.
Bağırsak yapışıklığı ile kastedilen ince bağırsağın kendi üzerine bazı yapışmalar göstermesidir. Burada en sık neden geçirilmiş ameliyatlara bağlı olan bağırsak yapışıklıklarıdır.
Bunun dışında tümörler, enflamatuar bağırsak hastalıkları, yağ dokusundan kaynaklanan bazı iyi huylu urlar gibi bir çok nedenden dolayı da bağırsak yapışıklıkları gelişebilir. Özellikle kalın bağırsak, kadınlık organları ameliyatları, mide ve fıtık ameliyatlarından sonra o bölgede yapışıklıklar gelişir. Yapışıklığın gelişmesinin en önemli nedeni cerrahın bağırsakları elleriyle tutuyor olmasıdır. Bu tutmaya bağlı olarak bağırsaklar kollajen adı verilen bir iyileşme maddesi ve proteini salgılar ve bu da bazı kişilerde genel nufusa oranla fazla salgılanırsa o oranda bu yapışıklık fazla görülür.
Genelde belirtileri karın ağrısı, karında şişlik, zor dışkılama, bulantı ve kusmadır. Tanıda çoğunlukla direk karın röntgeni çekilmesi, bilgisayarlı tomografi ile bağırsakların ve diğer karın içi organların değerlendirilmesi, enteroklizis adı verilen ince bağırsağın baryum ile röntgenin çekilmesi, MR gibi çeşitli yöntemlerle bu yapışıklığın tanısı konulur. Yeri belirlenir ve buna göre de tedavisinin planlanmasına başlanır.
Tedavide ağırlıklı olarak laparoskopik denilen kansız, kapalı ameliyatlar tercih edilerek bu yapışıklıklar açılır. Burada ekibin deneyimi çok büyük önem arz etmektedir. Ameliyatlar sonrasında bu yapışıklıklar tekrar edebilmektedir.