Son dönemlerde birçok insanın ortak şikayetlerinden biriside mide ağrılarıdır. Mide ağrıları genellikle dengesiz ve düzensiz beslenme alışkanlıkları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Yorucu bir günün ardından tükettiğiniz sağlıksız gıdalar ile mide ağrılarınız daha da artacak ve ileri safhalarda ülser gibi ciddi rahatsızlıklar oluşacaktır.
Ülserin temel sebepleri nelerdir?
Mide ülserinin temel sebepleri arasında ilk sırada düzensiz ve dengesiz beslenme gelmektedir. Sinir hastalıkları, mide ağrıları, gastrit, karaciğer sorunları, kalp rahatsızlıkları ve sindirimi zor olan gıdaların aşırı tüketimi mide ülserinin oluşumunda etkili olmaktadır. Bir diğer sebep ise alkol ve sigara gibi ürünlerin tek ya da birlikte tüketimidir. Alkol ve sigara başlı başına bir sorun olmakla birlikte, birlikte tüketildiğinde daha ciddi sorunların oluşumuna neden olabilir. Ayrıca sık, sık tükettiğimiz çay ve kahve gibi ürünlerde mide ülserinin oluşumunda etkili olmaktadır.
Kafeinli ürünlerin fazla tüketimi ile mide asitleri daha fazla salgılanacak ve mide ağrıları ortaya çıkacaktır. Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi mide ülserinde de erken teşhis ve tedavi oldukça önem arz eder. Hastalığın ilk safhalarında tedaviye başlanması durumunda zarar minimuma inecek ve sorun çözümlenecektir.
Mide ülseri kısaca midenin iç kısmında meydana gelen yaralara verilen addır. Ağrılı ve sancılı bir dönemi beraberinde getiren bu yaralar mide iç yüzeyinde bulunan dokunun aşınması ile ortaya çıkmaktadır. Midede iç kısımda bulunan dokuları koruyucu mukus tabakası korumaktadır. Yukarda belirtilen ürünlerin ve diğer sebeplerin etkisi ile mukus tabakasında meydana gelen aşınma sonucu mide ülseri oluşacaktır.
Mide ülserinin belirtileri nelerdir?
Mide ülserinin ilk belirtileri arasında karın bölgesinde meydana gelen ani acı ve sızılardır. Bu ağrılar yanıcı ve kıvrandırıcı bir etkiye sahiptir.
Ağrı ve sızılar sonrasında mide bölgesinde yanmalar ortaya çıkabilir. Akabinde göğüs boşluğuna doğru ağrı hissedilecektir. Ayrıca mide bulantısı da ülserin belirtileri arasında yer alır. Genellikle yemek tüketimi öncesinde ve sonrasında ağrılar daha da artmaktadır. Hastalığın teşhisi yine doktor muayenesinde yapılacak testler ve klinik incelemeler ile gerçekleşecektir. Alınacak doku örnekleri ile ülser, kanser gibi var olan ya da oluşacak rahatsızlıklara karşı önceden önlem alınacaktır.
Mide ülserinde tedavi nasıl gerçekleşir?
Mide ülseri tedavisinde amaç, ağrı ve sızıları azaltmak yaşam kalitesini artırmaktır. Teşhis ve tedavi sonrasında ülser belirtileri ortadan kalkacaktır. Tedavideki diğer amaç ise ülserin tekrar ortaya çıkmasını önlemektir. Daha ciddi durumlarda uzun süreli tedavi gerekebilir.
Ülserli hastalar nelere dikkat etmeli?
Hastalığı taşıyan kişilerin dikkat etmesi ve tüketmemesi gereken bazı ürünler bulunmaktadır. Bunlar kısaca, alkol, sigara, gazlı ürünler, kafeinli ürünler, aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler, baklagiller, kızartmalar, ketçap ve turşu gibi ürünler vb…
MİDE AĞRILARI VE ÜLSER
Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın
Yorum bırakın