Tekfur Sarayı günümüzde Blakernai saray parçalarından günümüze kalmış tek eserdir.
İstanbul'un Edirnekapı semtinde bulunan saray, Edirnekapı surlarına bitişik olarak inşa edilmiş, günümüzde tamamı değil bir kısmı hala ayakta durmaktadır.
Tekfur Sarayı'nın tam olarak hangi yıl inşa edildiği bilinmemek ile beraber, bazı tarihçiler sarayın İsa'nın doğumundan hemen sonra, bazıları ise sarayın milattan sonra onuncu yüzyılda yapıldığı yönündedir.
Bazı tarihçiler bu sarayın bir hükümdar sarayı olduğunu belirtirken, yine bazıları da sarayın ana saraylarda çalışan hizmetlilerin barınması için inşa edildiğini öne sürmektedirler.
Saray, İstanbul'un Osmanlı eline geçmesi ile ıssız bir görüntüye kavuşmuş, 17. yüzyıla kadar herhangi bir amaç için kullanılmamıştır. 17. yüzyıldan sonra hayvanat bahçesine dönüştürülen Tekfur Sarayı, o yıllarda Anadolu coğrafyasında bulunmayan birçok hayvana da ev sahipliği yapmıştır.
Osmanlı'da reform hareketlerinin başlaması ile 18. yüzyılda bir seramik üretim merkezine dönüştürülen saray, 19. yüzyılda ise cam ve cam ürünleri üretim merkezi haline getirilmiştir.
Bugün Topkapı Sarayı'nda sergilenmekte olan kaşıkçı elması da İstanbul'un fethinden sonra Tekfur Sarayı'nın çöplüğünde bulunmuştur.
Günümüzde içinde her hangi bir etkinlik olmayan Tekfur Sarayı'nda, döneminde şahit olduklarını ortaya çıkarmak için aralıklarla arkeolojik kazılar yapılmaktadır.