Twitter, 2006 yılının Mart ayında Amerikalı Jack Dorsey tarafından yapılmış bir sosyal haberleşme ve mikro-blog sitesidir. Twitter, kullanıcıların maksimum 140 harflik mesajlar paylaşmasını ve diğer kullanıcıların da o mesajı okumasını, retweet ederek kendi profilinden yayınlamasını ve favorilerine eklemesine olanak sağlar.
Twitter kurulduktan sonra hızla bir popülerlik kazanmış ve 2011 yılında 300 milyon kullanıcıya sahip olmuştur. Günümüzde en çok kullanılan internet sitelerinden biridir, öyle ki Alexa dünya sıralamasında 9. sırada yer almayı başarmıştır. Twitter' ın popülaritesinin ülkemizde de artmasıyla bir bakıma gündemi belirlemeye başlamıştır. Özellikle Doğuş, Hilal Cebeci ve Esra – Ceyda kardeşlerin twitter’ı absürd bir şekilde kullanmaya başlayınca, ülkemiz gençleri twitter’a akın etmiştir.
Türkiye' de internet kullanımının fazla olmadığı dönemlerde insanların başlıca haber alma araçları televizyon ve gazetelerdi. Fakat internetin Türkiye' de büyük bir ivmeyle gelişmesi, her eve girmesi ile bu değişti ve televizyon ile gazetelerin yerini haber siteleri aldı. Fakat internetin konsrüktif gelişimi hiç ivme kaybetmedi ve insanlar bu sefer gündemi kendileri gibi olanların, klasik gazeteci üslubundan uzak olanların ağzından takip etmeyi daha uygun buldular. Yani televizyon ve radyodan dinledikleri haberlerin kendilerine kabul ettirilmesine karşı çıkıp, kendi fikirlerini paylaşan insanlarla iletişime geçmeye ve o kişinin güncellemelerinden haberdar olma çabası içine girdiler.
Bu durumda da devreye Twitter girdi, Twitter' ın 140 harflik ileti sınırı ile gündemden haberdar olmak daha az vakit alırken, bu 140 harflik ileti sınırı aynı zamanda haberlerin de ayrıntılardan ziyade haberin özünün verilmesine yol açtı. İnternet kullanıcıları bunu birçok gerekli veya gereksiz ayrıntıyla dolu, iki sayfalık bir haberi okuyarak vakit kaybetmekten daha kolay buldular.
Aynı zamanda Twitter' ın bir diğer avantajı ise, Twitter' da gönderilen iletilerin klasik gazeteci üslubundan uzak olması nedeniyle insanlar gönderilen iletinin taraflı mı yoksa tarafsız mı olduğunu rahatlıkla anlayabiliyorlardı. Bu da internet gazeteciliğinin Twitter' a kaymasının nedenleri arasında yer alıyordu.
Twitter' ın gündeme etki etmesinin, hatta tabiri caizse gündemi kontrol etmesinin bir değeri nedeni ise Trending Topics özelliği idi. Trending Topics, sizin de büyük ihtimalle bildiğiniz üzere, tüm kullanıcıların Twitter iletiilerinde ya da internet jargonu ile tweetlerinde, en çok kullanılan kelimelerin veya cümlelerin sağ sütunda sıralanması ve o kelime hakkında yazılan tüm “tweetlere” sadece o kelimeye tıklayarak ulaşılması özelliği. Bu da kullanıcıların gündemden kolayca haberdar olmalarını ve bir olay, haber hakkında kendi yorumlarını getirebilmeleri özelliği sallıyor. Mesela bir grup örgütlenip hashtag diye adlandırılan “#kureselisinmayahayir” etiketini kullanıp tweet atıyor, ne kadar çok kişi bu şekilde tweet atmış olursa Trending Topic (sık kullanılan ismiyle TT) olması o kadar kolaylaşmış oluyor. Bu hashtag’lar seslerini duyurma aracı olarak interneti kullanan gençler arasında sıkça tercih ediliyor.